Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу бившия министър

...
Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу бившия министър
Коментари Харесай

Започна делото срещу Румен Овчаров за безстопанственост от преди 10 г.

Специализираният углавен съд даде ход на делото против някогашния министър на стопанската система и енергетиката Румен Овчаров, заместника му Анна Янева и някогашния изпълнителен шеф на " Мини Бобов дол " ЕАД Пламен Евтимов за умишлена занемареност, от която са последвали вреди за над 29 млн. лева

Делото стартира в съда на първа инстанция 10 години откакто са били осъществявани закононарушенията, за които прокуратурата е повдигнала обвинявания.

Първоначално упрекнат бе единствено Овчаров. В края на март 2018 година Софийската градска прокуратура внесе в Спецализирания углавен съд обвинителен акт против него като длъжностно лице за това, че макар отговорностите си на министър, съзнателно не е упражнил задоволително надзор, вследствие на което е настъпила вреда за " Мини Бобов дол " на стойност близо 9 млн. лева

На 17 май предходната година делото против Румен Овчаров бе върнато на Специализираната прокуратура за премахване на позволени процесуални нарушавания. След в допълнение следствие, с обвинявания се снабдиха с изключение на Овчаров и заместникът му във ведомството, както и някогашният изпълнителен шеф в предприятието. Сумата на обвиняването също бе увеличена доста – общата вреда е над 29 млн. лева като Овчаров носи солидарна отговорност с другите подсъдими за над 24 млн. лева

От прокуратурата настояват, че след връщането на делото е осъществено в допълнение следствие, при което се събрани доказателства за това, че вследствие на неупражнения от Овчаров надзор, за " Мини Бобов дол " ЕАД са настъпили обилни вреди.

И на тримата е повдигнато обвиняване за умишлена занемареност, осъществена при изискванията на продължавано закононарушение в интервала от 25 май 2006 година – 18 март 2009 година, като действието съставлява изключително тежък случай и е последвало разкриване на произвеждане по неплатежоспособност.

Чрез подписания контракт за наем на " Ораново " ЕООД са трансферирани изключителните права на рандеман, превозване и продажба на въглища от сектор " Бабино " и сектор " Бобов дол " от находище " Бобовдолски въглищен басейн ", предоставени с решения на Министерския съвет на " Мини Бобов дол " ЕАД, в нарушаване на текстове от Закона за подземните благосъстояния и Закона за концесиите, настояват от държавното обвиняване.

Според обвинителния акт, това е станало без да е извършена открита процедура при изискванията на гласност и бистрота, свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност на всички претенденти и участници и без да е открито има ли " Ораново " ЕООД, нужните за осъществяване на рандеман на въглища механически, управнически и финансови благоприятни условия. Крайният резултат от всичко това бил разкриване на произвеждане по неплатежоспособност на " Мини Бобов дол " ЕАД.

Адвокатите на тримата подсъдими желаеха през днешния ден от съда да върне делото на прокуратурата още веднъж поради основни процесуални нарушавания. Защитниците подчертаваха най-много на разминаване в сумите, за които са повдигнати обвинявания на тримата подсъдими.

" Противоречията за какви вреди са им повдигнати обвинявания са обсъждани и при предходното внасяне на обвинителния акт. Основните суми са посочени като размер и генезис. Няма несъгласие в сумите в диспозитива и в заключителната част. В началото и в средата на обстоятелствената част те доста се заличават, само че това не води до неизясненост в какво закононарушение са упрекнати ", считат магистратите.

Съдебният състав уточни и че липсва конкретизация по по интервали за това какви суми не са получиени от наеми и режийни разноски, само че това не се налагало - прокуратурата ще има опция да потвърди изказванията си, а в случай че не успее – съдът ще чете оправдателни присъди.

Магистратите отхвърлиха настояването за наново връщане на делото на прокуратурата и с претекста, че от интервала, за който са упрекнати тримата подсъдими, са минали над 10 години и следващо връщане надали ще способства за събиране на нови доказателства.

Решението делото да стартира в правосъдна фаза не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Апелативния профилиран углавен съд, а в случай че той удостовери, съвещание ще има на 24 юни. По делото би трябвало да бъдат разпитани 51 очевидци и да се изслушат 7 движимости лица, изготвили разнообразни експертизи. Бившият министър Румен Овчаров остава с най-леката мярка за неотклонение " подписка ".

Румен Овчаров има още едно обвиняване. Дни преди да изтече 10-годишната отминалост от осъществяване на хипотетичното закононарушения, през 2016 година някогашният министър на стопанската система и енергетиката Румен Овчаров бе упрекнат за плана АЕЦ " Белене ".

Причината е, че в нарушаване на Закона за публичните поръчки е позволил подписването на съглашението сред " Националната електрическа компания " (НЕК) и съветската " Атомстройекспорт " (АСЕ) на 29 ноември 2006 година, до момента в който бе министър на стопанската система и енергетиката в държавното управление на Сергей Станишев.

Като принципал на НЕК не е упражнил надзор върху сключването на съглашението сред НЕК и АСЕ, а то било подписано в нарушаване на Закона за публичните поръчки, преди да е определен вложител по плана и преди да е подписан главен контракт за осъществяването му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР