Специализираните фирми от Холандия за спасителни операции, привлечени от Холандия,

...
Специализираните фирми от Холандия за спасителни операции, привлечени от Холандия,
Коментари Харесай

Христо Алексиев: Извадихме всичко опасно от кораба, България няма нужда сама да си създава екокатастрофа

Специализираните компании от Холандия за избавителни интервенции, привлечени от Холандия, както и тези на корабособственика, бяха безапелационни, че при тези атмосферни условия сходна акция е невъзможна. Това значи, че нашите дейности сега освен това неспокойствие от три-четири-пет бала на морето е доста сериозна интервенция. Това разяснява пред публицисти през днешния ден транспортният министър Христо Алексиев, помолен да разяснява дейностите на страната във връзка с заседнали край Камен бряг товарен транспортен съд " Вера Су ".

Търговският транспортен съд " Вера Су " заседна на 20 септември край крайбрежията на Яйлата. Корабът плава под панамски байрак и транспортира торове. Екипажът е от девет души. На 26 септември министър Алексиев разпореди способените държавни структури да стартират незабавни дейности за освобождение на плавателния съд . Корабът беше укрепен, а горивото - източено. Екипажът напусна плавателния съд на 6 октомври по искане на капитана.

Условията в този регион са доста тежки, сподели през днешния ден министър Алексиев. Корабът безусловно се е забил в скалите, той е обкръжен от тях и влизането в него е доста комплицирано . Ние направихме проект с потреблението на цялата налична техника в района и частния бизнес за акцията. В момента времето е относително умерено и предпочитано ще се опитаме да разтоварим кораба. Източваме водата от хамбарите, извадихме всичко рисково от кораба, в допълнение го укрепихме.

В момента с платформа се докарва външна хидравлика за " възкръсване " на кораба и да стартира разтоварването, посочи дейностите Христо Алексиев.

Според направените разбори, едната част от товара е в течно положение и той ще бъде разтоварен на баржите и по-късно претрупан на кораба " Екогалакси ". Твърдите буци ще бъдат изгребани и от пристанище Варна- Изток ще се претоварят на покрити вагони, изясни министър Алексиев.

Работи се на 24-часов режим и всички това би трябвало до четвъртък - петък да се бъде свършено , тъй като по-късно отново се скапва времето, сподели Христо Алексиев.

Ако има различен прозорец, корабът ще бъде изваден от мястото на което е, само че приоритет е човешкият живот и " безумни дейности " и прекомерно рисковани интервенции няма да се правят, " с цел да угодим на не знам кого ", сподели той.

Министърът беше безапелационен, че няма замърсяване на морето и моли тематиката да не се преекспонира . " България няма потребност сама да си основава екокатастрофа ", съобщи Алексиев.

По отношение на собствеността на " Вера Су " казусът е доста комплициран, тъй като, с изключение на корабособственикът, има намесени още доста страни - застрахователи на машината, на кораба, на товара и така нататък и всеки има разнообразни визии и искания, сподели транспортният министър.

Той счита, че корабособственикът по никакъв метод не е съдействал на страната . Днес в 16.00 часа изтича срокът, който му е даден за предприемане на някакви дейности и, в случай че такива няма, съгласно интернационалните конвенции, корабът би следвало да стане притежател на страната, сподели Христо Алексиев.

Екоминистърът пита Българска академия на науките дали и какъв брой е замърсил морето " Вера су "

Министерството на околната среда и водите изиска Института по океанология към Българска академия на науките да направи оценка на въздействието върху акваторията на Черно море в региона на предпазената околност " Яйлата " поради заседналия транспортен съд.

Целта е да се дефинира въздействието върху морската среда и нейните жители и да се открият възможни екологични опасности.

Институтът по океанология би трябвало да заключи има ли и в каква степен увреждане на типове и естествени местообитания, предмет на запазване, и на типове със стопанско значение в морската среда; нанесени ли са и в каква степен екологични вреди и доста негативно влияние върху запазването на " удобно консервационно положение " на предпазената околност, по смисъла на Закона за отговорността за попречване и премахване на екологични вреди.

В знак на добросъседско отношение и предварителна защита на вероятен риск екоминистърът е изпратил и писма до министрите на околната среда на Румъния и Турция, предоставяйки информация за настоящата обстановка със заседналия транспортен съд.

В писмата се отбелязва, че екипите за наблюдаване на Министерство на околната среда и водите са на място от първия ден на случая, правят регулярен мониторинг на водите, предписват инструкции на способените управляващи за попречване на замърсяване на морската среда, като взетите проби до момента не демонстрират опция за трансгранично замърсяване .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР