Специализирани сесии към Министерството на културата да подпомагат връзката между

...
Специализирани сесии към Министерството на културата да подпомагат връзката между
Коментари Харесай

Директорите на специализираните училища се ангажираха и чрез промяна на вътрешните си правилници да улеснят влизането на творците в класните стаи

Специализирани сесии към Министерството на културата да подкрепят връзката сред учебните заведения и създателите. С финансовата поддръжка от бюджета на институцията шефовете ще могат да осъществят планове за работа на младите гении с изявени създатели.

Това е едно от решенията, които бяха разисквани по време на срещата на шефовете на учебните заведения по изкуствата и по културата с министър Боил Банов, която се организира в Балчик през днешния ден.

„ Преподавателите предложиха концепция, която ще поддържа – Министерството на културата в новия бюджет да сътвори стратегия, която да подкрепя планове на нашите учебни заведения по изкуства, които под друга форма да канят за лектори и преподаватели огромни български актьори. Така и посредством нормативната база желаеме да дадем явен знак към всички можещи и съумели хора, че уважавяме труда им и те имат място при нас “, съобщи на брифинг след срещата министърът на културата Боил Банов.

Към момента профилираните учебни заведения по изкуствата и по културата получават единствено делегиран бюджет за образование, който не включва средства за спомагателни художествено-творчески действия. Целта е с обезпечаването на финансова поддръжка да се дадат нови благоприятни условия за осъществяване на разнородни форми на работа с млади гении, ръководени от изявени създатели.

През годините учебните заведения по изкуствата и по културата имат открити практики по привличавето на персони с богат интернационален опит в образованието – посредством организирането на майсторски класове, концерти, изложения, работни срещи, креативен работилници, пленери, симпозиуми, методическа помощ от академични преподаватели, присъединяване в комисии за придобиване на професионална подготовка, присъединяване в жури на състезания и други. За по-продължителната им интензивност в образователна среда обаче учебните заведения срещат финансови усложнения. Реализацията на събитията досега се е основавала на персонални контакти или доброволни начинания, финансирани от учебния бюджет и спонсорства.
Друга мярка, с която се ангажираха шефовете на профилираните институти, е да включат в учебните проекти и вътрешните правилници по-широки благоприятни условия при кандидатстване, които да улесняват влизането на създателите в класните стаи.

„ Всички шефове поемат отговорността да създадат по този начин своите стратегии и механизми за кандидатстване на преподаватели в тях, че образованието и биографията на еднн създател, неговите качества на възпитател да са водещи, а не това дали може да изпее или изтанцува нещо “, изясни министър Боил Банов. Той посочи, че тези правила не нарушават настоящата нормативна уредба.

Някои от преподавателите означиха нуждата от осъвременяване на нормативната база за асортимент на експерти, съгласно динамичността на просветителния развой, като измежду водещи критерии да са креативното портфолио и педагогическите умения.

Директорът на Националната гимназия за приложни изкуства „ Свети Лука “ Лилия Балева и сътрудниците й споделиха своя опит в привличането досега на известни създатели. С нейните възпитаници през годините са работили имена като: Павел Койчев, Светлин Русев, Станислав Памукчиев, Георги Чапкънов, Ивайло Мирчев, Христо Харалампиев и още доста други, които на драго сърце одобряват поканите за изложения, уъркшопове, участия в състезания, дарения.

Всички ръководители на междинните учебни заведения показаха имена на създатели, които са работили с техните ученици. Сред тях са: Минчо Минчев, Мила Георгиева, проф. Атанас Кръстев, проф. Пламен Братанов, Веско Ешкенази, проф. Борислава Танева, проф. Пламен Марков и още близо 100 изявени създатели в разнообразни области на изкуството и културата, като сред тях са освен български, само че и непознати създатели и реализатори от международна големина.

Единствената опция не е да накараме един прочут създател да стане класен началник, акцентира госпожа Лилия Балева и добави, че доста от професорите във висшите образователни заведения и хора на изкуството са били преди този момент преподаватели в училицата по изкуство.

Директорите регистрираха като пропуск незадоволителната осведоменост на обществото за всички действия, които реализират във връзка с подготовката на децата, в това число за премиите, които те получават на национални и интернационалните състезания.

Отбелязана беше и нуждата за задълбочаване на връзката и реализирането на повече взаимни креативен планове сред междинните учебни заведения с университетите и културните институции.

Общо е убеждението на ръководителите на образователните заведения по изкуствата и по културата, че присъединяване на изявени създатели в образованието покачва качеството на образованието, надгражда професионалните и креативен компетентности, уголемява опциите за кариерна реализация на учениците.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР