Специализираната прокуратурата е присъединила материалите, получени от Европейската служба за

...
Специализираната прокуратурата е присъединила материалите, получени от Европейската служба за
Коментари Харесай

Докладът на ОЛАФ присъединен към дело за търговия с влияние

Специализираната прокуратурата е включила материалите, получени от Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) по случая с търг за закупуване на полицейски джипове, стартирал по време на служебното държавно управление, назначено от президента Румен Радев, към към този момент формирано дело за търговия с въздействие. Това оповестиха от държавното обвиняване, без за показват имена.

На брифинг от спецобвинението нито потвърдиха, нито отхвърлиха, че става дума за следствието против предприемача Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов, който през 2017 година беше длъжностен вътрешен министър.

Доклад, оповестен през вчерашния ден от ОЛАФ, твърди, че са открити съществени нарушавания в търга за закупуване на високопроходими полицейски коли и по тази причина отпуснатите 6 млн. евро безплатна помощ би трябвало да бъдат върнати от Министерство на вътрешните работи, а на прокуратурата е предложено да направи преценка за нуждата от следствие за корист с власт и облагодетелстване на трета страна.

Днес от спецпрокуратурата оповестиха, че са получили отчета още на 6 януари, а материалите от ОЛАФ са присъединени към дело за допустима търговия с въздействие, тъй като по него се проверявали данни за осъществени корупционни и длъжностни закононарушения.

И.д. ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова изрично отхвърли да назове имената на Узунов и Бобоков и беше сбита за аргументите за приобщаването на отчета от ОЛАФ към материалите по досъдебното произвеждане, по което работи спецпрокуратурата:

„ С последните промени в Наказателно-процесуален кодекс, отчетите на ОЛАФ, както сред прочее и ревизионните отчети, да кажем на един орган по приходите в лицето на Национална агенция за приходите, към този момент имат доказателствена тежест и може да бъдат приобщени в материали по досъдебно произвеждане. Те подлежат на разбор, на инспекция, на оценка, наред с останалите доказателства. Когато ние сме подготвени да ви предоставим информация, тъй че да не нарушим правата на никой в България, тъй като в последна сметка прокуратурата реализира и контрол за правда, апелирам ви, не искайте да го вършим “.

По следствието за търговия с въздействие, разпознато като това против Пламен Узунов и Пламен Бобоков предстоят разпити, назначение на експертизи, оценка и разбор на събраните доказателства и прецизиране на обвиняванията, оповестиха от спецобвинението, откъдето допълниха, че не е изключено да бъдат повдигнати обвинявания и на други лица.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР