Специализираната прокуратурата е отказала да образува разследване срещу ръководители на

...
Специализираната прокуратурата е отказала да образува разследване срещу ръководители на
Коментари Харесай

МВР: Специализираната прокуратура отказа да разследва висши полицаи

Специализираната прокуратурата е отказала да образува следствие против ръководители на Националната полиция, които са били разследвани от дирекция " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи, като проведена незаконна група през интервала 2018 - 2020 година

Това от Министерство на вътрешните работи с уточнението, че дирекцията апелира отхвърли на профилираното обвиняване, предписан при започване на 2021 година. Не оказва се за какво известието за това е публикувано от вътрешното ведомство в този момент. Засега вътрешният министър Бойко Рашков не е коментирал случая.

От изнесеното от Министерство на вътрешните работи се схваща, че един от разследваните е назначен на управителна служба в политическото управление на ведомството в хода на инспекцията. " Към датата на прокурорския отвод същият е продължавал да извършва висшата управителна служба, а към сегашния миг е народен представител в Народното събрание. На това изложение дава отговор Христо Терзийски, който до юли 2020 година е шеф на Главна дирекция " Национална полиция ", а по-късно беше назначен за министър. В момента той и неговият предходник Младен Маринов са депутати от ГЕРБ.

В Народното събрание двамата (Маринов е бил вътрешен министър по времето, когато инспекцията е почнала и е подписал нейното начало) се оповестиха за жертви във войната, водена от Министерство на вътрешните работи против прокуратурата и опровергаха, че против Терзийски да е водено вътрешно следствие. Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че не е осведомен със случая и че преценката за това по какъв начин да се развие едно следствие, зависело от обособения прокурор и неговото вътрешно разбиране.

Какво споделят от Министерство на вътрешните работи

Според известието, публикувано на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи, следствието в дирекцията на ведомството, е почнало по постъпили сигнали и медийни изявления, касаещи висши професионални ръководители в Главна дирекция " Национална полиция " и жители, отвън системата на Министерство на вътрешните работи. Използвани са специфични разследващи средства с разрешението на Специализирания углавен съд и са направени материални доказателсва. Разследването е утвърдено от тогавашния министър на вътрешните работи (бел. Младен Маринов). Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура. През юни 2020 година събраните материали са докладвани във Върховната касационна прокуратура от шефа на диреция вътрешна сигурност с предложение за формиране на досъдебно произвеждане.

" С разпореждане на прокурор от Специализираната прокуратура през месец януари 2021 година е изработен отвод от формиране на досъдебно произвеждане за ОПГ с присъединяване на висши управителни чиновници от Главна дирекция " Национална полиция ".

Според шефа на дирекция вътрешна сигурност, прокурорът, отказал да образува досъдебно произвеждане, не е показал въз основа на кои материали е направил своите правни заключения. " Ако обособените материали съдържат спорна информация, юридическата точност изисква обвинителят да стимулира за какво е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите. Прави усещане, че размерът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура ВДС-и е забележителен, като и досега в Дирекция " Вътрешна сигурност -МВР не е постъпвало мнение от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това постановлението за преустановяване е от януари 2021 година, а самото изпращане на протоколите за направени ВДС-и е от април 2021 година - три месеца по-късно, и явно не са взети поради при взимане на решението ".

Христо Терзийски: Министерство на вътрешните работи води война против прокуратурата

" Категорично декларирам, че не ми е известно против мен да е правена инспекция, не знам защо може да бъде водена такава инспекция, не съм викан в дирекция " Вътрешна сигурност ", съобщи в Народното събрание някогашният вътрешен министър Христо Терзийски.

Според него известието на Министерство на вътрешните работи " е в продължение и разпалване на почналата война сред вътрешното министерство и прокуратурата. Такава война, такива борби, могат да бъдат в изгода единствено на бандитите ", сподели още Терзийски. Според Младен Маринов така наречен война ще докара до увеличение на престъпността.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР