Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата изправя Румяна Ченалова пред съда

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителния акт против Румяна Ченалова, някогашен арбитър в Софийския градски съд. Това оповестиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.
 Съдът се отхвърли от делото против Румяна Ченалова  Румяна Ченалова е упрекната за бягството на килъра от  Повдигат ново обвиняване на арбитър Румяна Ченалова
Ченалова бе предадена на съд от Специализирано звено „ Антикорупция “ при Софийска градска прокуратура на 2 декември 2016 година по обвиняване за длъжностно и за документно закононарушение.

Обвинението за закононарушението по работа бе за това, че от 19.07.2013 година до 22.01.2015 година като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние - арбитър от Софийски градски съд, докладчик по комерсиално дело, формирано по молба на „ ОЕТ - Обединени Енергийни търговци “ ООД, при изискванията на продължавано закононарушение, с 14 обособени действия е нарушила и не е изпълнила служебните си отговорности, визирани в Закон за съдебната власт и Граждански процесуален кодекс, за да набави полза за комерсиалното сдружение.

Съдия Ченалова насрочила разглеждане на комерсиално дело по искова молба на сдружението от 18.07.2013 година до Софийски градски съд против Националната електрическа компания за сумата от 6 459 922 лева Допуснала разглеждане на молбата, макар нейната неизправност: сдружението не било внесло дължимата в тази ситуация държавна такса в размер на 258 396 лева, за което исковата молба е следвало да бъда оставена без придвижване до премахване на нередовността.

На 24.07.2013 година арбитър Ченалова позволила и поисканото от сдружението поръчителство на претенцията от 6 459 922 лева и издала обезпечителна заповед. В резултат на това сметките на НЕК били запорирани до размера на
6 459 922 лева и сдружението не могло да оперира със запорираната му сума.

На 15.10.2013 година „ ОЕТ- Обединени Енергийни търговци “ ООД подало спомагателна искова молба, с която нараснала исковата си рекламация с 4 392 706 лева Дължимата държавна такса за нарастването на желае е в размер на 175
708 лева, само че и тази такса не била заплатена от ищеца.

Според събраните доказателства задачата на Ченалова е била от една страна да набави имуществена полза за ищеца по делото в размер на 434 105,14 лева невнесени държавни такси. От друга страна, е целяла да сътвори привилегия за сдружението - да насрочи и преглежда комерсиалното дело, макар нередовността на първичната искова молба и спомагателната искова молба, както и да му подсигурява опцията за угаждане в цялостен размер на претендираната в нередовната искова молба сума по главницата.

В хода на следствието е открито, че на 22.04.2014 година арбитър Ченалова е съставила и формален документ с погрешно наличие – направила е корекция и допълнение на протокола от извършено същия ден намерено правосъдно съвещание по същото комерсиално дело. Въпреки, че не дава отговор на действителността, Ченалова удостоверила в протокола, че при извършено правосъдно съвещание на 26.03.2014 година пред съда били показани три фактури с адресат ищеца по делото и едно преводно разпореждане, и че е установила еднаквост на истинските документи с копията, приложени по делото. Целта на арбитър Ченалова е била протоколът от правосъдно съвещание да бъде употребен като доказателство за тези условия.

През декември 2017 година делото бе върнато от съда за прецизиране на обвиняванията и изпратено по подготвеност в Специализираната прокуратура.

В къси периоди Специализираната прокуратура извърши всички инструкции на съда, изложени в разпореждането за връщане на делото, и изготви обвинителен акт със същите обвинявания.

Предстои насрочване на разпоредително съвещание по делото.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР