Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Петима души, ощетили хазната с повече от 22 млн. лева, отиват на съд

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против пет лица за присъединяване в проведена незаконна група, основана за отбягване установяването и заплащането на Данък добавена стойност в изключително огромни размери.

Събраните в хода на досъдебното произвеждане доказателства сочат, че за времето на съществуването си – от февруари 2011 година до януари 2015 година, групата избегнала заплащането на отговорности по Закона за Данък добавена стойност за над 22 млн. лева Те били употребени като данъчен заем от две настоящи търговски сдружения, благосъстоятелност на участник в групата.

Престъпната скица начертал ръководителят на незаконното съдружие И.В. За реализирането ѝ привлякъл свои доближени и бизнеспартньори, измежду които притежателят и шеф на настоящите сдружения. Организирал и регистрирането на 12 компании от вида „ изчезнал търговец “ на името на подставени лица с невисок обществен статус, без активност, активи и чиновници. Целта на кухите сдружения била да слагат началото на неистинен документален поток и непозволено да образуват данъчен заем на настоящите компании.

Функциите на всеки от участниците в незаконната група определял ръководителят ѝ. Един от тях имал задачата да намира „ притежатели “ и да записва на тяхно име кухите търговски сдружения. Друг отговарял за обезпечаването на неистинен документи – контракти за консултантска активност и други разнородни услуги, фактури за фиктивни доставки и за покупка на машини (средно по 100 фактури на месец), ЧМР, товарителници и прочие За счетоводството били наемани външни специалисти, които не подозирали, че обработват неистинен документи. Собственикът на настоящите сдружения внасял месечните справки-декларации по ЗДДС, които постоянно отчитали висок оборот и ниска облага.

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР