Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Бившият началник на митница „Варна-Запад” и още четирима отиват на съд за подкуп

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против някогашния шеф на митнически пункт „ Варна-Запад ”, четирима старши митнически инспектори - някогашни началници на смени и шеф на спедиторска компания.
Те са предадени на съд за присъединяване в проведена незаконна група, основана за искане и приемане на подкупи.Обвиняемите бяха арестувани през януари 2017 година при профилирана полицейска интервенция на ГДБОП под управлението и надзора на Специализираната прокуратура. Събраните по досъдебното произвеждане доказателства сочат, че при започване на 2016 година те се сговорили да набират за себе си обилни облаги, възползвайки се от служебното си състояние.

При идването на товари, най-много от източно-азиатски страни, като Китай и Япония, всеки от чиновниците следвало да стимулира търговците-вносители да упълномощават представители на съответни спедиторски компании да приготвят нужните документи за освобождение на стоките от митнически режим. Това подсигурило на вносителите товарите да бъдат обработвани предпочитано, което водело до икономисване на разноски за престой на контейнерите в пункта и веселба на доставката. За „ услугата " началниците на смени и началникът на митническия пункт определяли цена, варираща от 50 до над 600 лв. на резервоар, според от неговата величина и наличие.

След договаряне с вносителите, съгласно избрания „ ценоразпис ", началниците на смени указвали на съответни митнически инспектори предпочитаното култивиране на съответните документи. Представителите на спедиторски компании (в множеството случаи на компанията, чийто шеф е измежду обвиняемите) събирали авансово и предоставяли на началника на пункта избраните „ такси " от 2 000 до 40 000 лв. месечно. Началниците на смени, обработващи „ предпочитаните " документи, получавали „ хонорари " от 2 000 до 4000 лв. при започване на всеки месец. Началникът на митническия пункт „ Варна-Запад " получавал месечно към 30 000 - 40 000 лв. единствено от обвинения по делото шеф на спедиторска компания.

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи дата за разпоредително съвещание по делото.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР