Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Бившият началник на митница Варна-Запад и още четирима отиват на съд за подкуп

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против някогашния шеф на митнически пункт " Варна-Запад ", четирима старши митнически инспектори – някогашни началници на смени, и шеф на спедиторска компания. Те са предадени на съд за присъединяване в проведена незаконна група, основана за искане и приемане на подкупи. За това оповестява Прокуратурата.
Акцията по задържането им беше извършена още през януари 2017 година А закононарушението, за което са упрекнати, е осъществявано през 2016г. " Събраните по досъдебното произвеждане доказателства сочат, че при започване на 2016 година обвинените се сговорили да набират за себе си обилни облаги, възползвайки се от служебното си състояние. ", акцентират от държавното обвиняване.
Каква е била схемата?
" При идването на товари, най-много от източно-азиатски страни, като Китай и Япония, всеки от чиновниците следвало да стимулира търговците-вносители да упълномощават представители на съответни спедиторски компании да приготвят нужните документи за освобождение на стоките от митнически режим. Това подсигурило на вносителите товарите да бъдат обработвани предпочитано, което водело до икономисване на разноски за престой на контейнерите в пункта и веселба на доставката. За " услугата " началниците на смени и началникът на митническия пункт определяли цена, варираща от 50 до над 600 лв. на резервоар, според от неговата величина и наличие. След договаряне с вносителите, съгласно избрания " ценоразпис ", началниците на смени указвали на съответни митнически инспектори предпочитаното култивиране на съответните документи. "
От известието излиза наяве, че с необикновен приоритет е била една компания, чийто шеф е измежду обвинените. Представителите на спедиторски компании (особено на конкретната) събирали авансово и предоставяли на началника на пункта избраните " такси " от 2000 до 40 000 лв. месечно.
Началниците на смени, обработващи " предпочитаните " документи, получавали " хонорари " от 2000 до 4000 лв. при започване на всеки месец.
Началникът на митническия пункт Варна-Запад получавал месечно към 30 000-40 000 лв. единствено от обвинения по делото шеф на спедиторска компания.
Очаква се Специализираният углавен съд да насрочи дата за разпоредително съвещание по делото.
Подробности от последната акция на Спецпрокуратурата от 6 февруари - този път в митниците на Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина, където задържаха цяла промяна - ВИЖТЕ ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР