Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Изправят пред съда петима сирийци и българка за участие в група за финансиране на тероризъм

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против шест лица – петима сирийци и българка за присъединяване в проведена незаконна група за финансиране на терористични организации, настоящи на територията на Сирия, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.
Участниците бяха арестувани на 18 януари 2019 година, а събраните доказателства демонстрираха, че те са работили като незаконна организация от началото на 2016 година Групата правила небанкови парични преводи по арабската система хавала, и по-конкретно - трансферирала финансови активи на терористичната формация "Ислямска страна " от следени от нея сирийски територии към Турция, България и други страни от Европейския съюз (Германия, Англия, Швеция). Част от трансферираните от арабски страни пари били предоставяни на членове на терористични групи, пребиваващи на територията на Европа. Както приемането, по този начин и предаването на средства, ставало против показване на изписан на лист дигитален код.
Един от главните участници в групата – сирийският жител М.А., е бил касиерът на хавала на територията на България. За прикритие на противозаконното трансфериране на огромни парични суми той употребил две компании, регистрирани у нас на негово име. Родственици на М.А, в това число негови братя и братовчеди, по това време били основните "хавалдари " в Турция, Англия и други европийски страни. За паричните прехвърляния групата удържала като комисиона забележителен % от средствата и закратко придобила запас, който вложила в различен тип активност. Участниците купували високопроходими джипове и пикапи в Германия, България и Румъния, прекарвала ги през българо-турската и турско–сирийската граница и ги предоставяла на територията на Турция и Сирия на членове на терористичните организации Фронт Нусра, известна като Хаят Тахрир Ал Шам, на сирийския клон на кюрдската ПКК, както и на други въоръжени опозиционни групи. Доказателствата по делото сочат, че участниците купили, прекарали през територията на България и Турция и предали на терористични организации в Сирия коли на стойност 9 423 518.51 щатски $, или 16 459 023, 19 лева След придобиването на колите те били регистрирани в КАТ-София на името на български жители, които незабавно след регистрацията издавали пълномощни на авансово подбрани от групата водачи за откарването им в Турция – най-често в градове до турско-сирийската граница. Там колите били излъчени на чужденци, най-вече сирийци, които ги прекарвали навътре в Сирия и ги доставяли на крайните купувачи, членове на терористични организации. Те от своя страна плащали колите на групата, още веднъж по системата хавала. Част от въпросните коли били употребявани за бомбени атентати. Участникът в крупата - касиер на хавала в България поддържал директни контакти със свои контрагенти-хавалдари, които развивали аналогична незаконна активност в Сирия, Турция, Швеция, Германия, Франция, Англия и Унгария, и имали построени лични незаконни групи на национално равнище.
Всеки от участниците в "българската " група е изпълнявал съответни функционалности, свързани с организирането на незаконните парични прехвърляния от и за чужбина, приемането и заплащането на пари по системата хавала, документното оформяне на покупко-продажбите с коли, регистрацията им, доставката им в Турция и Сирия. Петима от обвинените по делото са в ареста с избрани от съда ограничения за неотклонение "Задържане под стража ", един е с парична гаранция от 20 000 лв.. Предстои Специализирания углавен съд да дефинира дата за разпоредително съвещание по делото.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР