Специализираната прокуратура утвърди практиката за изнасяне на материали от досъдебното

...
Специализираната прокуратура утвърди практиката за изнасяне на материали от досъдебното
Коментари Харесай

От завод "Стомана" в Перник искали вода и в началото на новата година

Специализираната прокуратура утвърди практиката за изнасяне на материали от досъдебното произвеждане и през днешния ден огласи още три протокола от разпити на очевидци по делото против някогашния министър на екологията Нено Димов, като показва, че това е в поддръжка на разбирането, че българските жители имат право на информация по въпроси, които съставляват за тях легален интерес.

Новата серия протоколи удостоверяват известното и до момента - че само Нено Димов като министър е подписвал всички графици за подаването на вода от язовир " Студена ", макар че е бил уведомяван за намаляването на размера на язовира.

От показанията на шефката на отдел " Управление на риска от наводнения " към Дирекция " Управление на водите " към Министерство на околната среда и водите Мая Дряновска се обяснява любопитният подробност от определението на съда, с което през вчерашния ден бе доказан карцерът на Димов, за което " Дневник " писа. Човекът, който се обадил на Дряновска по телефона в първите дни на новата година, става известно, бил самият шеф на " Стомана индъстри ", който й споделил, че звънял на министъра Димов да изиска да провиснал вода за завода, тъй като различният източник можел да замръзне, само че министърът го препратил към Дряновска, тя изрично отказала. Това бе посочено в определението на съда като едно от основанията в поддръжка на нуждата Ненов да стои в ареста, въпреки че свидетелката не твърди, че министърът я е карал да отпусне вода за завода. Дряновска загатва и известния факт, че по същото време и браншовите синдикати се обърнали с претенции да се отпусне вода за " Стомана индъстри ", с цел да не спре работа.

Другите два изпратени до медиите протокола са на заместник-министрите на Министерство на околната среда и водите Красимир Живков, в чийто сектор е ръководството на водите, и на Атанаска Николова, която е отговаряла за същия сектор до август 2018 година От техните разпити, а и от тези на шефа на ВиК - Перник инж. Иван Витанов и на директорката на Дирекция " Управление на водите " в Министерство на околната среда и водите Илияна Тодорова, които бяха огласени по-рано, се схваща, че поръчките за питейна и промишлена вода от ВиК Перник идват в Министерство на околната среда и водите и се разпределят от зам.-министър Живков до Дирекция " Управление на водите ", която ги свежда на отдел " Управление на риска ", и се дават за обработка и правене на графика на двама специалисти в отдела - основен и държавен специалист. Експертите иджотвят плана на графика, съгласуват го с шефката на отдела, оттова се съгласува с директорката на дирекция и се предава на зам-минисгър Живков, който го показва на министъра. Нено Димов за одобряване.

Нито един от очевидците не е питан, за какво предлага подобен график

който ще докара до безводие.

В протоколите по възприета открай-време процедура се отразяват единствено показанията на очевидците, само че не и въпросите на проверяващия служител на реда или прокурор. От показанията се схваща, че нито един от очевидците не е запитан за какво е предложил за координиране и одобряване графици, които ще доведат до водна рецесия в Перник. От разпитите по-скоро се схваща, че специалистите и шефовете на отдели и дирекции в Министерство на околната среда и водите не са считали, че графиците, които изготвят и оферират на министъра, ще доведат до водната рецесия. От всички показани протоколи излиза наяве, че министърът е утвърждавал единствено направени към този момент графици. Свидетелите настояват също, че министърът е претендирал и спомагателни обяснителни мемоари от специалистите и се е случвало да извика някой от тях за уточнения, " с цел да вземе осведомено решение ". Обяснителните мемоари обаче ги няма в делото, защото не се управлявали деловодно и очевидците не могат да кажат дали са непокътнати и къде се съхраняват.

В показанията очевидците споделят, че общият размер вода подаден през 2019 година от язовир " Студена " е 18 381 000 куб. м. За промишлени тужди - 1 346 000 куб. м. Числата за 2018 година не са посочени, само че били сходни.

Вчера - 16 януари, Специализираният углавен съд удостовери, че Нено Димов остава в ареста.
Зам.-министър на Министерство на околната среда и водите Атанаска НиколоваЗам.-министър на Министерство на околната среда и водите Красимир ЖивковМая Дряновска, тачалник отдел
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР