Специализираната прокуратура участва в международна операция за неутрализиране на пирамидална

...
Специализираната прокуратура участва в международна операция за неутрализиране на пирамидална
Коментари Харесай

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута

Специализираната прокуратура взе участие в интернационална интервенция за обезвреждане на пирамидална конструкция за измами с комерсиална цел и пране на пари посредством основаване и разпространяване на виртуалната валута уанкойн (OneCoin).

Основателка на мрежата, която сега се е разпростряла на 4 континента, е българката доктор Ружа Игнатова (37 г.).

Акцията е координирана от Европол и Евроджъст, а нашите спецпрокурори, следователи и сътрудници от ГДБОП и ДАНС са работили по правосъдна поръчка за правна помощ от прокуратурата в немския град Билефелд, област Северен Рейн-Вестфалия, пристигнала през октомври 2017 година

Искането на немските магистрати към България е за съответни процесуално-следствени дейности – претърсвания и разпити на очевидци, само че няма издадени европейски заповеди за арест на съответни лица, посочи през вчерашния ден шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Проверявано е българското комерсиално сдружение „ Уан Нетуърк сървисис ” ЕООД и обвързваните с него лица, в това.число и две българки с немско поданство. Това са основателката на „ ункойн ” Ружа Игнатова и нейната майка Веска, на чието име има 9 регистрирани компании у нас. Сред тях не е въпросното ЕООД, което се води на 26-годишния Кристиян М., а негов притежател е друга компания с началник Божидар З., също 26-годишен.
Разследващите откриват местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги компании, употребявани от интернационалната незаконна организация.

На 17 и 18 януари 2017 година, в наличието на представители на Европол и немските проверяващи органи, са претърсени офисите на „ Уан Нетуърк сървисиз ”, както и на 14 други сдружения в София, Варна и Велико Търново. Иззети са голям брой материални доказателства. До момента са разпитани 50 очевидци.
„ OneCoin Ltd. ” е записано в Обединените арабски емирства и работи посредством стотици свързани с него сдружения на 4 континента. То вкарва разплащания с уанкойн (по сходство на криптовалутата биткойн), като в Германия и няколко други страни разпространяването на уанкойни е неразрешено. Според немските финасови институции уанкойните служат като платежно средство, посредством което се заобикаля локалното законодателство, уреждащо платежните услуги.

Има подозрения, че посредством схемата „ уанкойн ” може да се финансират проведени незаконни групи и терористични организации.

Българското сдружение „ Уан Нетуърк сървисиз ” ЕООД е изпълнявало функционалностите на в действителност търговски представител на „ OneCoin Ltd. ”, набирало е клиенти като дистрибутор на основаната от него виртуална валута.

В момента активността на свързани с „ OneCoin Ltd. ” сдружения се проверява още в Англия, Ирландия, Италия, Съединени американски щати, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и доста други страни.

Спецпрокурор №1
Иван Гешев:
Уанкойн не е като биткойн


Ружа Игнатова е обвинена като член на проведена незаконна група за финансови измами в Германия, само че у нас търговията с криптовалута не е инкриминирана, заяви през вчерашния ден шефът на профилираната прокуратура Иван Гешев.

Разследването почнало преди 2-3 години там, само че е било доста мъчно, защото става дума за нов тип виртуална активност, осъществявана в половината свят.

Говорителят на основния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че за към 3 години тази интернационална група е съумяла да притегли повече от 3 млн. консуматори и клиенти от целия свят, които влагат в обучителни пакети за криптовалутата уанкойн.

Прокурор Гешев изясни, че има разлика сред криптовалутите уанкойн и биткойн. „ Всеки може да търгува с биткойни свободно в интернет, само че с уанкойни можете да се снабдите единствено посредством компании дистрибутори. Системата уанкойн е централизирана. Изглежда активността е почнала в България и всички сървъри са били тук ”, уточни Гешев. Той изясни, че цената на биткойна се образува от съотношението сред търсене и предложение, а уанкойн е като счетоводен бележник, само че с „ неправилна ” информация. „ Тази активност е високотехнологична и е на ръба на закона в доста страни ”, акцентира Гешев.

В чужбина я подозират за присъединяване в пирамиди
Основателката на уанкойн
става „ Бизнесдама за 2014 година ” у нас


Д-р Ружа Игнатова е родена в България, само че от 10-годишна живеев в Германия с родителите си Пламен и Веска Игнатови. Завършва магистратура по „ Икономика ” в университета в Констанц и пази докторантура по „ Право ” в Оксфорд, сочи самата тя в биографията си. Започва кариерата си като съветник в интернационалната компания „ Маккинзи енд Къмпани ”, където работи с редица интернационалните банки и финансови институции.

Според немско списание „ Дер Шпигел ” Ружа Игнатова и татко й Пламен до 2012 година са имали металургичен цех в Бавария, който е банкрутирал дни, откакто притежателите са го продали. Немското издание сочи, че дъщерята е била наказана условно за това, че е забавила оповестяването на неплатежоспособност, а синдикът на сдружението упреква фамилията, че преди несъстоятелността са разглобили мощностите за да бъдат изнесени от завода. Игнатова е представена да твърди, че това е погрешна интерпретация, а повода за банкрута била международната рецесия.

През 2015 година показва концепцията за бъдещето на международните разплащания посредством криптовалути на конгрес, проведен от списание The Economist. Освен Ружа Игнатова, други лектори на събитието са тогавашният президент на България Росен Плевнелиев, и министъра на стопанската система Божидар Лукарски.

В България през 2014 година записва Фондация „ Един свят ” и получава наградата „ Бизнесдама на 2014 година ” Омъжена е за немски юрист. За нейния всемирски живот и присъединяване й в празненства, в това число и на 40-метрова яхта, оповестяват жълтите уеб сайтове. Пред „ Труд ” през вчерашния ден един от нейните близки й другари – Евгени Минчев, общително отхвърли да дава информация.

По данни от Търговския указател
Семейството има здания за 20 млн. лева в София


Централната постройка на проверяваната от спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС компания „ Уан нетуърк сървисис ” ЕOOД се намира в постройка на столичния площад „ Славейков ” 6А. Смята се, че преди 5 година цялата постройка е купена за към 3 млн евро от компания, записана в Обединените арабски емирства от Ружа Игнатова. Тя и майка й Веска ръководят през другите интервали и други компании като „Уан пропърти“, „Уан пеймънтс“ и други, които придобивяат недвижими парцели в идеалния център на София, измежду които и емблематичната постройка на някогашния ресторант „ Крим ” за към 4,2 млн евро. Брокери пресмятат, че общата пазарна стойност на купените от фамилията от Германия недвижими парцели надвишава 20 млн.лв.

В свое изявление пред всемирски уебсайт Ружа Игнатова споделя, че води договаряния за закупуване на една у закъсала по отношение на момента козметична фабрика в Германия. „ Освен изцяло познатите марки, с които е известна, ще основа и една чисто нова козметична линия, както и артикули за коса с в началото име RUJA, което е моето име, само че и звучи интернационално по някакъв метод ”, споделя бизнесдамата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР