Специализираната прокуратура се самосезира след излъчено по Нова телевизия разследване

...
Специализираната прокуратура се самосезира след излъчено по Нова телевизия разследване
Коментари Харесай

Лекар поставял стентове на здрави пациенти. Прокуратурата започна разследване

Специализираната прокуратура се самосезира след излъчено по Нова телевизия следствие на журналиста Васил Иванов, в което доктор от държавната болница в Пазарджик бе компрометиран, че източва здравната каса посредством слагане на стентове на здрави пациенти. По този метод лекарят, доктор Петър Лазов си е осигурявал съществени месечни доходи. По информация на екипа, направил следствието сумите са били над 50 000 лв. месечно.

Поставянето на стентове е рутинна намеса в кардиохирургията, която се ползва при хора със запушени значими кръвоносни съдове, с цел да се възвърне проходимостта им.

Слагането на стент на здрав човек обаче води до съществено увреждане.

„ Това е неприятно. Ако примерно се регистрира някаква активност, която не е осъществена, се регистрира и се краде Касата, най-малко не се наврежда на пациента. Но когато се поставя стент на здрав съд, тогава рискът е доста огромен и тогава непосредствено се поврежда пациента ”, изясни пред камерите на NOVA тв, един от най-изтъкнатите кардиохирурзи в България, проф. Генчо Начев, шеф на Кардиологична болница „ Св. Екатерина ".

Има данни и за други закононарушения, декларира от своя страна зам.главният прокурор Иван Гешев. Още през днешния ден ще бъде предоставено на ГДБОБ незабавно осъществяване на инспекция по излъченото журналистическо следствие. Освен това ще бъдат предоставени инспекция и на АДФИ на Национална агенция за приходите да стартират данъчни инспекции на уличения доктор и, евентуално други забъркани негови колегии. Проверка ще бъде осъществена и на Изпълнителна организация „ Медицински одит ” ”, съобщи Иван Гешев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР