Специализираната прокуратура съобщи, че на 18 март е образувано досъдебно

...
Специализираната прокуратура съобщи, че на 18 март е образувано досъдебно
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата потвърди: Разследваме Василев за нарушение на служебните задължения с цел имотна облага

Специализираната прокуратура заяви, че на 18 март е формирано досъдебно произвеждане за това, че през 2022 година в. София от длъжностно лице (министър) е осъществено нарушаване на служебните отговорности за да се набави имотна полза, като от това са произлезли немаловажни нездравословни последствия. Информацията на прокуратурата е по отношение на изнесените през вчерашния ден данни от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че Спецпрокуратурата е образувала досъдебно произвеждане за закононарушение по работа против вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.
От прокуратурата допълват, че през днешния ден наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура е подал отвода си по отношение на политическите квалификации и разгласяване на името му. Той възприема това като практикуване на политически напън върху работата му по следствието, показват от прокуратурата.
По мотив показания от министър Рашков документ за формирано досъдебно произвеждане против Василев, който не е подписан, от прокуратурата допускат, че в случай че документът е достоверен, той е добит посредством нерегламентиран достъп на незнайно досега лице в осведомителната база данни на прокуратурата. Допълват още, че не могат да потвърдят достоверността на показания документ от вътрешния министър.
Спецпрокуратурата показва, че изявлението на премиера Кирил Петков от през вчерашния ден във връзка информацията за формирано произвеждане против Асен Василев жестоко нарушава правилото за разделяне на управляващите и на върховенството на закона по отношение на български самостоятелен магистрат, който упражнява конституционните си пълномощия. „ Не съм получил публична информация от прокуратурата. Ако това е правилно, това е цялостно безсрамие. “, сподели през вчерашния ден Петков пред медиите в Министерски съвет. Според прокуратурата дейностите на висши представители на изпълнителната власт оставят подозрение, че има персони, които са над закона.
Спецпрокуратурата оповестява, че е получила разнообразни сигнали, съдържащи съществени изказвания за осъществени нарушавания на служебните отговорности във връзка с висши обществени чиновници.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР