Специализираната прокуратура съобщи, че е образувала досъдебно производство за корупционно

...
Специализираната прокуратура съобщи, че е образувала досъдебно производство за корупционно
Коментари Харесай

Прокуратурата образува дело за корупция в община Варна

Специализираната прокуратура заяви, че е образувала досъдебно произвеждане за корупционно закононарушение в община Варна.

В четвъртък са получени материалите от инспекция на (КПКОНПИ), формирана по сигнал по отношение на процедура по желание на реализатор за пазаруване на 60 електрически рейса и 60 зарядни устройства за тях на обща стойност 85 млн. лв..

Извършеният разбор на седемте тома материали води до заключението за съдържащи се в тях задоволително данни за осъществено съзнателно закононарушение от общ темперамент, осведомят от прокуратурата.

Още вчетвъртък с разпореждане на наблюдаващия прокурор е формирано досъдебно произвеждане за това, че през интервала от 25 октомври 2019 година до 21 юли 2021 година длъжностно лице, заемащоотговорно служебно състояние в община Варна, за да набави за себе си и за другиго полза, е нарушило служебните си отговорности и е надвишило властта си по отношение на възлагането и осъществяването на Проект " Екологично чист превоз за Варна ". Той се финансира по контракт за безплатна финансова помощ на оперативна стратегия " Околна среда “ 2014-2020 година

Случаят е стихотворец от Специализираната прокуратура, тъй като тя е способният орган да проверява кметовете и заместник-кметовете на общини.

Разследването е предоставено на следовател от отдел " Следствен " при Специализираната прокуратура. Дадени са инструкции за осъществяване на съответни дейности по следствието.

Преписката е разпределена на инцидентен принцип на прокурор от Специализираната прокуратура.

В известието на прокуратурата не се оповестява за повдигнати обвинявания. На 1 декември КПКОНПИ осведоми, че по случая е разпитан кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ). Той е дал пояснения в границите на инспекцията. Разпитани са и двама от заместниците му, както и шефът на общинското сдружение " Градски превоз ". Обяснения са дали и ръководителите на компании, кандидатствали за поръчката.

Според обществения указател победител в състезанието за закупуването на електрически рейсове е консорциумът " ЕкоТранспорт Варна ". В него влизат софийската компания " Еко Бранд " ЕООД, както и китайската " Чайна Моторс ". Решението за класиране е взето на 9 септември. Жалба против него е подал различен участник в процедурата – свързаната с предприемача Гриша Ганчев " Българска автомобилна промишленост ". Това сдружение, дружно с останалите шестима претенденти, е било отстранено от състезанието.

Месец и половина по-късно Комисията за защита на конкуренцията се произнася по проблема. Жалбата на " Българска автомобилна промишленост " е отхвърлена.

Подобна проверкаКПКОНПИ прави. Тамтъргът е за пазаруване на електрически и дизелови рейсове, като финансирането още веднъж е обезпечено от оперативна стратегия " Околна среда ".

И двамата проверявани кметове - варненския Протних и този на Стара Загора - Живко Тодоров, са знакови фигури на ГЕРБ.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР