Специализираната прокуратура разследва Данаил В., кмет на гр. Червен бряг,

...
Специализираната прокуратура разследва Данаил В., кмет на гр. Червен бряг,
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата разследва кмета на Червен бряг

Специализираната прокуратура проверява Данаил В., кмет на гр. Червен бряг, обл. Плевен. Оперативно-издирвателните дейности са предоставени на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).

​Наказателното произвеждане е почнало по материали, изпратени от Агенцията за държавна и финансова ревизия (АДФИ) и след журналистическо следствие на „ Господари на ефира “, излъчено на 7 май 2018 година

Установено е, че Данаил В. е нарушил отговорностите си като длъжностно лице (чл. 93, алинея 1, б. „ а “ от НК), и възложител на публични поръчки (по смисъла на чл.5 ал.2 т.9 от ЗОП) по програмата „ Топъл обяд “, финансирана по Оперативна стратегия за храни и/или главно материално подкрепяне “ и съфинансирана от Фонда за европейско подкрепяне на нуждаещи се лица. Стойността на програмата е 229 106, 22 лева с Данък добавена стойност.

През м. април 2017 година община Червен бряг афишира социална поръчка с две обособени позиции – „ Приготвяне и снабдяване на храна „ топъл обяд “ в гр.Червен бряг “ и №2 „ Приготвяне и снабдяване на храна „ топъл обяд “ в гр.Койнаре “. Документи по пример, отговарящи на изискванията на публичната поръчка, са подали три компании. На базата на аршин „ най-ниска цена “ е отговаряла компанията „ М.-П. “ ЕАД, гр. София. Вместо да подписа контракт със спечелилата компания и да обезпечи безвъзмездното изхранване на обществено слаби в община Червен бряг, Данаил В. е прекратил публичната поръчка на 16.05.2017 година Целта му е била да облагодетелства другите две компании, които са печелили публични поръчки със същия предмет през миналата година.

Деянията му са съставомерни по чл.282, ал.2, пр.2-ро вр. ал.1 от Наказателен кодекс. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР