Специализираната прокуратура разполага със сериозна комуникация между ученика от Пловдив,

Специализираната прокуратура разполага със сериозна комуникация между ученика от Пловдив, ...

Прокуратурата с нови подробности за подготвяния атентат в Пловдив.


Специализираната прокуратура разполага със сериозна комуникация между ученика от Пловдив, обвинен за тероризъм и вербовчика от "Ислямска държава", от която ставало ясно, че 16-годишният е подготвял терористичен акт. Това обяви в извънредно изявление говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева, цитирана от „24 часа”.

Прокурорката обясни, че мнението на обвинението, че детето е жертва на радикализация остава валидно.

"От друга страна обаче стоят интересите на българските граждани. Намерени са взривни вещества и устройства в дома на обвиняемия несъпоставими с нито един казус от новата история на България", каза Милева и уточни, че родителите на момчето не са знаели какво има на тавана в дома им.

Прокурорката подчерта, че родителите са помогнали на разследващите за случая, като отбеляза обаче, че първоначалната информация, че детето им има общо с "Ислямска държава" не е дошла от тях, а от друг човек.

Милева обяви, че прокуратурата разполага с доказателства - видеоклипове, които момчето е изпращало на вербовчика как приготвя взривни вещества за бомби.

"Такъв обем от взривни вещества не е намиран и в Европа", каза говорителката. Тя поясни, че прокуратурата ще запази интересите и правата на ученика, но няма да се откаже да поиска от апелативния спецсъд неговото задържане, тъй като има реална опасност за сигурността на голям брой български граждани.

Оттук нататък отговорността е на съда, каза Милева и не се съгласи с медийни публикации против прокуратурата и службите за сигурност.

При закрити врати днес трима апелативни съдии ще решават за окончателната мярка за неотклонение на 16-годишния.

Източник: manager.bg