Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност пет лица за участие

...
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност пет лица за участие
Коментари Харесай

Лихварите от Берковица: Ще те пратя на магистралата, докато се издължиш

Специализираната прокуратура притегли към наказателна отговорност пет лица за присъединяване в проведена незаконна група за лихварство и рекет посредством закани и принуждение, поданици на кв. „ Раковица “ в Берковица.
 Петима лихвари са арестувани при спецакцията в Берковица  Акция в Берковица, удариха група лихвари
Те бяха арестувани през вчерашния ден при интервенция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Берковица и видинското село Арчар, със съдействието на чиновници на Дирекция „ Жандармерия “. Петимата участници в групата са в роднинска връзка и носят една и съща фамилия. 

При осъществените претърсвания и изземвания в къщи и коли на ръководителя и членовете на незаконното съдружие са открити и иззети около 2 кг златни украшения, бележници със описи и данни на длъжници, мастербокс с цигари без акцизен бандерол, първокласни коли, измежду които Ауди Q7 и BMV 535. 



Събраните досега доказателства сочат, че групата е работила от 2016 година Занимавала се е главно с лихварска активност, като е предоставяла на нуждаещи се заеми в разнообразни размери против високи лихви - нормално 30
% месечно. В доста случаи „ заемодателите “ желали лихвите да се възстановяват с по 100 лева седмично. При веселба на вноска следвало рязко увеличаване на дълга, закани, физическа кавга, претенции за прекачване на къщи и коли. 

„ Трябва да отидеш при тях и да подпишеш, че прехвърляш къщата си... в случай че не, няма да те оставят жив, ще изнасилят жена ти, детето ти, майка ти “, „ Ще убия мъжа ти, а тебе ще те направя проститутка на автомагистралата, до момента в който не издължиш парите... “, били част от заплахите към длъжници. Има данни, че участници в групата са
принуждавали задлъжнели към тях да правят срещу волята им незаконни действия, до момента в който намерят метод да се издължат. 



Петимата упрекнати са с дълги престъпни досиета. Проверява се произходът на средствата, с които са купени първокласните им коли и дали просторните им къщи са законно издигнати със законни средства.

В хода на следствието са употребявани СРС, разпитани са и голям брой очевидци, в това число пред арбитър.
С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на петимата участници в групата е наложено задържане до 72 часа.

Утре в Специализирания углавен съд ще бъде импортирано искане за установяване на мярка за неотклонение за всеки от тях.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР