Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност две лица за участие

...
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност две лица за участие
Коментари Харесай

Разбиха банда за трафик на хероин от Близкия изток към Западна Европа

Специализираната прокуратура притегли към наказателна отговорност две лица за присъединяване в проведена незаконна група за трафик на хероин от страни в Близкия Изток през България към Западна Европа, оповестиха от прокуратурата. Други две лица, съпричастни с незаконната активност на групата, са оповестени за интернационално търсене.

Ръководителят и непознат жител, непрекъснато пребиваващ в България, бяха арестувани на 30 март 2020 година при профилирана полицейска интервенция на ГДБОП в Бургас, Стара Загора, Димитровград и Хасково, осъществена под управлението и надзора на Специализираната прокуратура.

В хода на дейностите по следствието на ТИР-паркинг в Хасково, в камион с българска регистрация, са открити и конфискувани 72 кг хероин за над 10 млн. лева, предзназначени за европейския черен пазар. На мястото е арестуван водачът на групата С.А. в миг на разглобяване на тайници във въздушните бутилки на полуремаркето, в които е бил прикрит опиатът. Той е осъждан, има престъпни регистрации за обири и трафик на наркотиции. Същия ден е арестуван и непознатият жител, чиято роля в групата е била да обезпечава купувачи за онази част от хероина, която оставала в България за финансиране на последващи доставки.

Установено е, че опиатите са били товарени на камиони с инсталирани тайници в съответни страни в Близкия Изток и дошли в България през сухопътни граници или с фериботи на български пристанища. Впоследствие те няколко пъти били претоварвани на други транспортни средства, преди да бъдат трафикирани към крайната дестинация - Западна Европа.

Задържаните 72 кг хероин пристигнали на пристанище Бургас на 26 март 2020 година и били претоварвани на няколко камиона, с цел да се затрудни вероятно наблюдаване от страна на правоохранителните органи.

При осъществените претърсвания и изземвания на адреси в разнообразни селища, населявани и употребени от обвинените лица, са събрани доказателства за незаконната им активност. За цялостното и всестранно следствие на активността на групата е основана съгласуваност за взаимни дейности с партньорски служби на няколко страни.

На обвинявания за началник на групата е наложено задържане до 72 часа. За него следва Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказаелен съд искане за установяване на мярка за неотклонение " Задържане под стража ". На другия обвинен за присъединяване в групата е наложена " Парична гаранция " в Размер на 20 000 лв..
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР