Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност две лица за участие

...
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност две лица за участие
Коментари Харесай

Полицията с голям удар срещу наркотрафиканти

Специализираната прокуратура притегли към наказателна отговорност две лица за присъединяване в проведена незаконна група за трафик на хероин от страни в Близкия Изток през България към Западна Европа. Други две лица, съпричастни с незаконната активност на групата, са оповестени за интернационално търсене.

Ръководителят и непознат жител, непрекъснато пребиваващ в България, бяха арестувани на 30 март 2020 година при профилирана полицейска интервенция на ГДБОП в Бургас, Стара Загора, Димитровград и Хасково, осъществена под управлението и надзора на Специализираната прокуратура.

В хода на дейностите по следствието на ТИР-паркинг в Хасково, в камион с българска регистрация, са открити и конфискувани 72 кг хероин за над 10 млн. лева, предопределени за европейския черен пазар. На мястото е арестуван водачът на групата С.А. в миг на разглобяване на тайници във въздушните бутилки на полуремаркето, в които е бил прикрит опиатът. Той е осъждан, има престъпни регистрации за обири и трафик на опиати.

Същия ден е арестуван и непознатият жител, чиято роля в групата е била да обезпечава купувачи за онази част от хероина, която оставала в България за финансиране на последващи доставки.

Установено е, че опиатите са били товарени на камиони с инсталирани тайници в съответни страни в Близкия Изток и дошли в България през сухопътни граници или с фериботи на български пристанища. Впоследствие те няколко пъти били претоварвани на други транспортни средства, преди да бъдат трафикирани към крайната дестинация - Западна Европа.

Задържаните 72 кг хероин пристигнали на пристанище Бургас на 26 март 2020 година и били претоварвани на няколко камиона, с цел да се затрудни вероятно наблюдаване от страна на правоохранителните органи.

При осъществените претърсвания и изземвания на адреси в разнообразни селища, населявани и употребени от обвинените лица, са събрани доказателства за незаконната им активност. За цялостното и всестранно следствие на активността на групата е основана съгласуваност за взаимни дейности с партньорски служби на няколко страни.

На обвинения за началник на групата е наложено задържане до 72 часа. За него следва Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания углавен съд искане за установяване на мярка за неотклонение „ Задържане под стража “. На другия обвинен за присъединяване в групата е наложена „ Парична гаранция “ в размер на 20 000 лв..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР