Специализираната прокуратура приключи разследването за умишлена безстопанственост срещу кмета на

...
Специализираната прокуратура приключи разследването за умишлена безстопанственост срещу кмета на
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата приключи разследването срещу кмета на община Септември Марин Рачев

Специализираната прокуратура завърши следствието за умишлена занемареност против кмета на община Септември Марин Рачев. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна профилирана прокуратура.

Заедно с него са упрекнати и трима общински чиновници - зам.-кметът Явор Митев, експертът в „ Инвеститорски контрол” към отдел „ Строителство” при дирекция „ Архитектура и териториално устройство” Станой Милов и шефът на Дирекция “Транспорт и околна среда “ Ангел Бончев.

До месец в Специализирания углавен съд ще бъде импортиран обвинителен акт против четиримата упрекнати.

Марин Рачев е притеглен към наказателна отговорност за това, че за времето от май 2017 година до август 2018 година, като длъжностно лице, не е упражнил надзор върху общинските чиновници Милов и Бончев, на които е предоставено отчитането на публично имущество – те подписали приемо-предавателни протоколи за строително-монтажни работи, без да са действително изпълнени.

Рачев не положил задоволително грижи за ръководството и стопанисването на повереното му имущество - позволил да бъдат заплатени недължими суми с платежни нареждания по фактури, действия и услуги на повишени цени, по контракт №117/28.04.2017 година за социална поръчка с предмет “Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на община Септември “, подписан сред общината като възложител и „ Консорциум поправки и възобновяване -Септември “ ДЗЗД като реализатор. От това са последвали обилни вреди за общината в общ размер на 255 039.73 лева, без Данък добавена стойност.

Зам-кметът Явор Митев е притеглен за длъжностно закононарушение и за закононарушение срещу реда на ръководството. На 12 февруари 2018 година, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние - настоящ краткотрайно като кмет на община Септември (съгласно заповед на Марин Рачев от 1 август 2017 г.), нарушил служебните си отговорности, като без да е зародила нужда от изменение на подписания контракт за социална поръчка от 28 април 2017 година с предмет “Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на община Септември “, подписал Допълнително съглашение №43/12.02.2018 година за изменение на контракта, за да набави за изпълнителя ДЗЗД “Консорциум поправки и възобновяване - Септември “ комерсиална облага от 1 000 000 лева

С толкоз той нараснал в Анекса сумата за осъществяване на контракта, от което са могли да настъпят немаловажни нездравословни последствия за общината.

Митев е упрекнат и за това, че на 23 август 2018 година не извършил задължението си по чл.154 от Закона за правосъдната власт да окаже подпомагане по предписание на следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура (постановление №1840/20.08.2018 г.) за основаване на нужната организация по отношение на осъществявани на територията на община Септември процесуално-следствени дейности (престъпление по чл.275, ал.1 от НК).

Станой Милов е упрекнат за документи закононарушения при засвидетелствуване на осъществени строително-ремонтни действия на територията на община Септември. От 9 май 2017 година до 9 август 2018 година, в кръга на службата си, съставил 11 публични протокола за отчитане на осъществени и подлежащи на възнаграждение строително-монтажни работи на обекти, по които общината е била възложител, а „ Консорциум поправки и възобновяване - Септември “ ДЗЗД – реализатор. В тях удостоверил погрешни условия, а точно, че посочените в протоколите СМР са осъществени в цялостен размер, макар, че били отчасти изпълнени или напълно неизпълнени (престъпление по член 311, алинея 1 от НК).

Обвинен за документни закононарушения е и Ангел Бончев. На 4 май 2017 година в кръга на службата си, при изискванията на продължавано закононарушение, съставил два публични документа – протоколи за отчитане на осъществените и подлежащи на възнаграждение строително-монтажни работи по Договора с „ Консорциум поправки и възобновяване - Септември “ ДЗЗД, в които удостоверил осъществени в цялостен размер работи, до момента в който те били отчасти изпълнени или напълно неизпълнени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР