Специализираната прокуратура предаде на съд трима души за хакерската атака

...
Специализираната прокуратура предаде на съд трима души за хакерската атака
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата предаде на съд трима души за хакерската атака срещу НАП


Специализираната прокуратура съобщи на съд трима души за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите. Софийска градска прокуратура, която упрекна в компютърно закононарушение Кристиян Бойков, изпрати досъдебното произвеждане по подготвеност на Специализираната прокуратура, защото бяха събрани доказателства за осъществено закононарушение срещу Републиката – за закононарушение по член 108 а ал.1 от Наказателен кодекс – за да сътвори ужас и боязън в популацията е осъществено компютърно закононарушение, за което се планува наказване отнемане от независимост от 5 до 15 години. Специализираната прокуратура одобри делото и извърши спомагателни процесуално следствени дейности, при които бяха събрани доказателства, обосноваващи ангажирането на наказателната отговорност на още две лица – на изпълнителния шеф Г. Я. и на притежателя на сдружението И. Т., шеф на Кристиян Бойков, които са работили като подбудители на Бойков за осъществяване на закононарушението по член 108а, ал.1 от Наказателен кодекс, оповестиха от спецпрокуратурата.

Търговският шеф на „ ТАД ГРУП “ ЕООД е упрекнат за това, че като подстрекател, съзнателно склонил Кристиян Бойков да извърши закононарушение по член 319б от Наказателен кодекс, за да сътвори ужас и боязън в популацията. Взета му е мярка за неотклонение Гаранция в пари в размер на 20 000 лева Същото обвиняване като подстрекател е повдигнато на притежателя на „ ТАД ГРУП “ ЕООД И. Т. До сегашния миг И.Т. не е открит на известните му адреси, заради което е разгласен за общодържавно търсене и ще бъде издадена Европейска заповед за ареста му. На Кристиян Бойков е повдигнато ново обвиняване – като причинител на закононарушението (по член 108а, ал.1 от НК), в съучастничество с Г. Я. и И. Т. като подбудители, за което му е взета парична гаранция от 20 000 лв.. Събраните доказателства сочат, че базата данни на Национална агенция за приходите не е единствената, нелегално атакувана от тримата упрекнати. До момента са събрани доказателства за нерегламентирано прекопирване на информация от сървъри на застрахователна компания, компания, предоставяща интернет услуги и други. В интерес на следствието, на този стадий имената на институциите и сдруженията няма да бъдат огласявани. За подхванатите дейности по привличане на три лица като обвинени за осъществено закононарушение по член 108а от Наказателен кодекс, Специализираната прокуратура е уведомила Комисията за отбрана на персоналните данни и КПКОНПИ.

Продължават дейностите по събиране на доказателства, което може да докара до ангажиране на отговорността и на други лица.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР