Специализираната прокуратура предаде на съд Евгени Крусев за нарушаване на

...
Специализираната прокуратура предаде на съд Евгени Крусев за нарушаване на
Коментари Харесай

Предадоха на съд Евгени Крусев за ощетяване на Столична община с близо 1 млн. лева

Специализираната прокуратура съобщи на съд Евгени Крусев за нарушение на Закона за публични поръчки и ощтяване на Столична община с 919 863,55 лева Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против заместник-кмета на Столична община Евгени Крусев, завеждащ ресора "Транспорт и транспортни връзки ", оповестиха от пресцентъра на Апелативната профилирана прокуратура.

Той е предаден на съд за това, че в интервала от 27 юни 2018 година до 05 декември 2018 година, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние, е нарушил служебните си отговорности по Закона за публичните поръчки, както и отговорностите, предоставени му със Заповед на кмета на Столична община. Предприел e дейности за значително изменение на подписания контракт с "Джи Пи Груп " АД за социална поръчка (обявена с Решение № СОА17-РД93-157 от 08 август 2017 г.) а точно: смяна в носещата структура на трамвайния релсов път с контактна и кабелна мрежа по улица "Алабин " и улица "Граф Игнатиев " (1 225,55 метра) с нов вид напречен профил, включващ околорелсова еластична виброизолационна система в комбиниране с носеща структура от вида "плаваща плоча ".

С това е набавил полза за "Джи Пи Груп " и съдействал за обилни нездравословни последствия за Столична община от заплатени на сдружението строително-монтажни работи на повишени цени в размер на 621 194,01 лв. с Данък добавена стойност, както и заплатени неизпълнени количества и размери строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лв. с Данък добавена стойност – или общо 919 863,55 лв. с Данък добавена стойност. Така са основани условия за финансови корекции на съображение чл.70, ал.1, т.10 от Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове, по отношение на чл.2, ал.1, раздел III от приложение 1 от Наредбата за изтъкване на нередности. Завишените цени в интерес на "Джи Пи Груп " се дефинират от разликата в офертната цена на публичната поръчка на спечелилия и класирания на второ място участник, който предложил същата поставка на релсовия път, положена при създаване на трасето. Дружеството "ПСТ градска среда зона 2 " ДЗЗД предложило цена от 5 072 233,22 лева без Данък добавена стойност (6 086 679,87 лв. с ДДС), а "Трейс РВП " ДЗЗД – 4 846 490,15 лева без Данък добавена стойност (5 818 788,18 лв. с Данък добавена стойност. Офертната цена на "Джи Пи Груп " АД била по-висока с 517 661,69 лева без Данък добавена стойност (621 194,01 лв. с ДДС) по отношение на тази на "ПСТ градска среда зона 2 " ДЗЗД и със 743 404,75 лева с Данък добавена стойност по отношение на офертата на "Трейс РВП " ДЗЗД. Наред с това, според изменението на плана, в кривата на ул. "Алабин " и ул. "Граф Игнатиев " били положени 144 м елементарни релси Ri60(60R1), а не плануваните в контракта за социална поръчка - вид "60R2 – 290GHT, според БДС EN 14811 ".

Те били актувани, регистрирани като изпълнени и платени на изпълнителя два пъти с два протокола – един път с цялото количество релси от 4960 метра, и един път с различен протокол. Така общината е била ощетена с още 21 707,14 лева с Данък добавена стойност от невложени при строително-монтажните работи 144 м. елементарни релси. Според обвиняването Евгени Крусев е съзнавал противоправността и наказуемостта на действието си. Знаел е, че нарушава нормативните условия за изменение на публични поръчки и предоставените му с длъжностна характерност и заповед отговорности. Неправомерно е основал облагодетелстващи условия на съответен юридически индивид при присъединяване му в процедурата по желание на реализатор, довели до премахване на участник, вследствие на препоръчан друг тип структура при разработване на виброизолационна система. Евгени Крусев е с мярка за нeотклонение "Подписка " и наложена възбрана да напуща страната. Предстои Специализиваният углавен съд да насрочи дата за разпоредително съвещание по делото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР