Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петимата задържани при спецакцията в

...
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петимата задържани при спецакцията в
Коментари Харесай

Задържаните при спецакцията в Берковица са раздавали заеми срещу 30% месечна лихва

Специализираната прокуратура повдигна обвинявания на петимата арестувани при спецакцията в Берковица и видинското село Арчар. Те се проверяват за лихварство и рекет посредством закани и принуждение.

При претършуване на парцелите на задържаните, органите на реда са иззели към 2 кг златни украшения, бележници с информация за длъжници, цигари без бандерол и първокласни коли.
Снимка: Министерство на вътрешните работи
Събраните досега доказателства демонстрират, че групата е работила от 2016 година

Занимавала се е главно с лихварска активност, като е предоставяла на нуждаещи се заеми в разнообразни размери против високи лихви – нормално 30% месечно.
Снимка: Министерство на вътрешните работи
В доста случаи „ заемодателите “ желали лихвите да се възвръщат с по 100 лева седмично. При закъснение на вноска следвало внезапно увеличение на дълга, закани, физическа кавга, претенции за прекачване на къщи и коли.

Има данни, че участници в групата са принуждавали длъжниците си да правят срещу волята им противозаконни дейности, до момента в който намерят метод да се издължат.
Снимка: Министерство на вътрешните работи
Петимата упрекнати са с дълги престъпни досиета. Проверява се произходът на средствата, с които са купени първокласните им коли и дали просторните им къщи са законно издигнати със законни средства.

Петимата, упрекнати в присъединяване в група, са арестувани за 72 часа. Очаква се на следващия ден спецпрокуратурата да внесе искане за установяване на мярка за неотклонение в Специализирания углавен съд.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР