Специализираната прокуратура повдигна обвинения на две лица по казуса Джи

...
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на две лица по казуса Джи
Коментари Харесай

Обвиниха двама от Джи пи груп за пране на пари

Специализираната прокуратура повдигна обвинявания на две лица по проблема " Джи пи груп ".

Двамата са привлечени като обвинени от държавното обвиняване за това, че от началото на 2014 година до 7 октомври 2018 година са се сговорили да правят данъчни и финансови закононарушения за приемане на имотна полза в изключително огромни размери.

 Блокираха милиони евро след сигнал на Дончев за
Блокираха милиони евро след сигнал на Дончев за " Джи Пи груп "

Блокиран е паричен превод в евро, който граничи с размера на 14 млн. евро

На единия от привлечените е повдигнато обвиняване за пране на пари. Образуваното по случая досъдебно произвеждане е след пресичането на опит на съучастник във компанията да подреди 14 млн. евро по банкова сметка в чужбина.

Сумата е запорирана от прокуратурата.

Парите са акумулирани от разнообразни банкови сметки в персонална сметка на единия от упрекнатите - съучастник в " Джи пи груп " . Става въпрос за същото лице, наредило превеждането им в друга негова персонална сметка в чужбина.

Двамата обаче не са арестувани от родните управляващи. Спецпрокуратурата е наложила ограничения за неотклонение " парична гаранция ", надлежно в размер от 30 000 и 15 000 лв..

 Системата не допуска политически чадър по случая с
Системата не допуска политически чадър по случая с " Джи-пи груп ", отсече Дончев

Прокуратурата се е работила по случая

Припомняме, при започване на месец октомври основният прокурор Сотир Цацаров заяви, че Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно произвеждане по сигнали за активността на строителната компания " Джи Пи груп ". Тогава обвинител номер 1 съобщи, че след сигнал на уеб страницата " Биволь " и вицепремиера Томислав Дончев прокуратурата е запорирала паричен превод на компанията за 14 млн. евро от България към непозната банка.

Междувременно от компанията показват в позиция, че " Джи Пи груп " няма запорирани средства.

Имало запор на компании, свързани със строителната компания. " Джи Пи груп " оказвали и цялостно подпомагане на проверяващите.

Заради следствието два огромни плана, поети от компанията, бяха върнати в начална точка. Става въпрос за тунелът " Железница " от Автомагистрала " Струма " , както и трасето на столичния трамвай №5 .

Случаят закупи популярност по време на следствие навръх " Джи Пи груп " публицисти бяха задържани , тъй като са отишли на място да открият по какъв начин се развива случая по подаден от тях сигнал към ГДБОП. Задържаните бяха Димитър Стоянов от уеб страницата " Бивол и Атила Биро от румънския Rise Project . Заедно с юрист, който бил с тях, са отведени за снемане на пояснения в РПУ Радомир, до момента в който провеждали следствието.

По случая със задържането им беше поискано товашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи и в този момент вътрешен министър Младен Маринов да бъде отдръпнат поради тежкия неуспех на властта в бранш " Сигурност " . И омбудсманът Мая Манолова установи, че е налице безпричинно и незаконно задържане на публицисти , по време на реализиране на тяхната професионална активност.

На 14 септември 2018 година сигнал във връзка същите изявления беше изпратен от вицепремиера Томислав Дончев до основния прокурор, Министерство на вътрешните работи, КПКОНПИ, както и до изпълнителния шеф на Изпълнителна организация " Одит на средствата от Европейски Съюз ", а министър председателят Бойко Борисов разпореди краткотрайно премахване от служба на всички чиновници, упоменати в журналистическото следствие.


" Джи Пи Груп " се оплакват: Винаги сме спазвали законите, а ни сатанизират

" Определени групи от хора, които имат избрани ползи "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР