Специализираната прокуратура повдигна обвинения на директора на Държавно горско стопанство

...
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на директора на Държавно горско стопанство
Коментари Харесай

Прокуратурата повдигна обвинение на шеф на горското стопанство във Велинград

Специализираната прокуратура повдигна обвинявания на шефа на Държавно горско стопанство „ Алабак “ – Велинград, двама негови подчинени и притежател на комерсиално сдружение, занимаващо се с рандеман и транпортиране на дървен материал. Те са привлечени за присъединяване в проведена незаконна група, основана за придобиване на финансови облаги от осъществяване на нелегално добита дървесина, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.


Обвинените за присъединяване в групата са арестувани на 3 февруари 2020 година при профилирана полицейска интервенция на ГДБОП под управлението и надзора на Специализираната прокуратура.

Събраните досега доказателства сочат, че групата е работила най-малко от началото на 2019 година, като е прилагала разнообразни способи за непозволено облагодетелстване. Установено е нелегално извличане на дървесина в мъчно налични за теренни инспекции региони, превозване на по-голям размер или на друг тип дървесина от този, разказан в транспортния билет, наново потребление на транспортни билети и други Значителни финансови облаги групата придобила, възползвайки се от нормативно плануванаъа опция локалното население да добива до 10 куб.м дърва за огрев на преференциални цени – по 5 лева за куб.м за иглолистна дървесина и 12 лева за куб.м за широколистна. За задачата били изготвяни описи на искащите, в която участниците в групата включвали и фиктивни получатели. Предвидената за тях дървесина те добивали, доставяли и продавали на клиенти по пазарни цени – 40-50 лева за кубик иглолистна дървесина и 70-75 лева за широколистна. В същото време, не всички, подали молби за рандеман или за покупка по преференциални цени, получавали дърва за огрев. Това ставало само с позволение от шефа на Държавното горско стопанство.

На шефа е повдигнато обвиняване за длъжностно закононарушение. През юли 2019 година той разпоредил на собствен зависещ да поправя констативен протокол, формиран при инспекция от Изпълнителната организация по горите. Като началник на групата е притеглен най-дългогодишният чиновник в горското, на служба старши лесничей.

На трима от обвиняване, в това число на шефа на Държано горско стопанство „ Алабак “ – Велинград, е взета мярка за неотклонение „ Парична гаранция “ в размер на 20 000 лв.. Гаранция в пари в размер на 10 000 лв. е взета във връзка с четвъртия участник в групата.
Събират се доказателства за съпричастност към активността на групата и на други лица.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР