Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 4 лица за участие в

...
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 4 лица за участие в
Коментари Харесай

Умопомрачителни суми фалшиви пари открити в жилище в Пловдив

Специализираната прокуратура повдигна обвинявания на 4 лица за присъединяване в проведена незаконна група за произвеждане и разпространяване на неистинен банкноти (евро и долари).  Предстои да бъдат повдигнати и други обвинявания на част от тях – за правене на неистинен персонални документи и държане на наркотични субстанции за разпространяване.

Участниците в групата бяха арестувани на 20 октомври 2018 година в Слънчев бряг и в Пловдив при взаимна интервенция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, със съдействието на чиновници и специалисти от Областните дирекции на Министерство на вътрешните работи в Бургас и Пловдив.

Двама от упрекнатите са арестувани в развой на правене на подправени банкноти в съвременно оборудвана за задачата печатница, ситуирана в под земята етаж на хотел " Кантилена “ в " Слънчев бряг “. Други двама бяха арестувани в Пловдив. Жилището на единия от тях се оказва превърнато в хранилище за предпазване на подготвена " продукция “.

При осъществените претърсвания в незаконната печатница, с изключение на техниката и консумативите за произвеждане на подправена валута, са открити и конфискувани листа с двустранно и едностранно отпечатани банкноти с номинал 500 евро и 50 евро, както и с номинал 50 щатски $. Общата стойност на изработваните неистинен банкноти е 10 милиона евро и 1 милион и 600 хиляди $.

В Пловдив, в дома на единия от упрекнатите, са открити и конфискувани подготвени подправени банкноти с номинал 100 евро за 2 милиона 170 хиляди евро, както и с номинал 50 щатски $ на стойност 100 хиляди $. Във въпросното жилище са открити хологламни стикери за банкноти и за български документи за идентичност, както и машини за слагането им. Иззети са челни страници за български паспорти, както и 3,5 кг зелена листна маса, реагираща на канабис. 

Събраните доказателства, в това число със СРС, сочат, че групата е проведена при започване на 2018 година Тогава е почнало оборудването на незаконната печатница с техника и материали. Според специалисти от Европол и Сикрет сървис, които спомагат по случая на българските проверяващи, неистинските банкноти са с извънредно високо качество.

Доказателства сочат още, че групата е почнала опити за продажба на подправени банкноти на черния пазар през септември 2018 година Те са предлагани на цена 6% от номиналната стойност на евровите банкноти и 20% на доларовите (с презумпцията, че могат да бъдат осъществени и в страни отвън ЕС).

На четиримата упрекнати за присъединяване в групата бе наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес, 23 октомври 2018 година, Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд искане за налагане на мярка за неотклонение " Задържане под стража “ за всеки от тях.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР