Специализираната прокуратура повдигна обвинение на шестима служители от Държавен фонд

...
Специализираната прокуратура повдигна обвинение на шестима служители от Държавен фонд
Коментари Харесай

Шестима служители на ДФЗ с обвинение покрай Миню Стайков

Специализираната прокуратура повдигна обвиняване на шестима чиновници от Държавен фонд " Земеделие " за закононарушение по работа. Сред тях са заместител изпълнителният шеф на ДФЗ, шефове на дирекции и други.

Tова съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев пред публицисти след акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Държавен фонд " Земеделие ".

Всички шестима души са арестувани за 24 часа. В рамките на тези 24 часа екипът от следователи на спецпрокуратурата ще реши какъв брой от тях да бъде привлечени към наказателна отговорност и какъв брой да бъдат арестувани за непрекъснато.

Извършват се претръсвания на служебните кабинети и на шестимата арестувани. Те имат директна връзка с алкохолния необут Миню Стайков.

Действията, които се проверяват прокуратурата са от времето, когато изпълнителен шеф на ДФЗ е бил някогашният земеделския министър Румен Порожанов. Към сегашния миг няма доказателства, които да го упрекват, само че в случай че бъдат събрани такива, медиите ще бъдат известени, увери зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Гешев недоумява по какъв начин са отпуснати средствата на Миню Стайков, които не би трябвало да бъдат давани, в случай, че неговите компании са известни.

" За мен това приказва най-малкото за безочливост и неналичието на каквото и да е обикновено възпитание. Трябва да е ясно, че тези времена свършват ", акцентира той и се закани, че който не е наясно със себе си, ще си понесе съответната отговорност.

На въпрос дали ще се направи по-задълбочена инспекция на Държавен фонд " Земеделие ", Гешев съобщи, че анализът за това по какъв начин действа една държавна работа би трябвало да се извърши от принципала на държавната работа . Работата на прокуратурата е не да прави разбор по какъв начин действа административно една организация или министерство, а да събира доказателства и данни дали има осъществено закононарушение или не, изясни заместник-главният прокурор.

Единственото, което може да направи прокуратурата е да повдигне обвиняване и да се уведоми принципалът на службата, че са установени съответните условия.
 Спецпрокуратурата влезе в Държавна фирма
Спецпрокуратурата влезе в Държавна фирма " Земеделие " поради делото против Миню Стайков

Претърсват се кабинети и се иззема документи

Припомняме, притежателят на " Винпром - Карнобат " е упрекнат за управление и за присъединяване в проведена незаконна група за произвеждане на цигари без бандерол, данъчни закононарушения, пране на пари и за злоупотреби с еврофондове.

С в допълнение обвиняване той се снабди при започване на май, когато стана ясно, че Специализираната прокуратура проверява 8 души за закононарушения с евросредства по ПРСР и Програмата за преработка на лозята, като зам.-главният прокурор Иван Гешев дефинира следствието като " разтрошаване на империята " Карнобат ".

След разпита си по следствието против Стайков от 9 май в Спецпрокуратурата тогавашният министър на земеделието Румен Порожанов , като някогашен началник на Държавна фирма " Земеделие ", съобщи, че е подготвен да подаде оставка. На 14 май той го стори и тя бе призната от премиера Борисов.

Заради повдигнатите му нови обвинявания единствено дни преди да изтече законоустановеният период за задържането му, Стайков стартира гладна стачка в символ на митинг.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР