Специализираната прокуратура поиска постоянна мярка задържане под стража за седем

...
Специализираната прокуратура поиска постоянна мярка задържане под стража за седем
Коментари Харесай

Искат постоянен арест за 7 от обвинените в корупция митничари и гранични полицаи

Специализираната прокуратура изиска непрекъсната мярка " задържане под стража " за седем от упрекнатите за корупция митничари и гранични служители на реда от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина ". Това са: Райчо Соколов, Стоян Стоянов, Радостин Койчев, Росен Златанов, Йордан Василков, Ивайло Иванов и Георги Раданов. Очаква се Специализираният углавен съд да насрочи правосъдно съвещание, на което да се произнесе по настояването на прокуратурата.

При спецакция на дирекция " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи и Специализираната прокуратура против корупция на граничния пункт " Калотина " бяха арестувани 30 чиновници на митницата и гранична полиция.

В качеството на обвинени са привлечени 20 лица за присъединяване в проведена незаконна група, като измежду тях е и началникът на митнически пункт " Калотина ". На него е повдигнато обвиняване за образуване и управление на ОПГ. Повдигнати са обвинявания на 15 митнически инспектори и на 4 чиновници на Министерство на вътрешните работи – служители на реда от Дирекция " Гранична полиция ".

Разследването е почнало след подадени сигнали в дирекция " Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи от голям брой лица - най-вече непознати жители (турски и сръбски), за желани им подкупи при прекосяване на граничния пункт. Пари са желани и от български жители на влизане в Р България, в случаите когато превозвали хранителни артикули.
 1000 евро подкупи дневно на граничен пункт 1000 евро подкупи дневно на граничен пункт "Калотина "
20 митничари и гранични служители на реда са обвинени за корупционната спекулация на граничен пункт "Калотина ". Според проверяващите без заплащане на рушвет е било не...

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева разкри, че в хода на следствието са събрани доказателства, че групата е работила от началото на 2019 година и е имала ясно изразена пирамидална конструкция. На върха й е бил началникът на митнически пункт " Калотина ", по-късно са началниците на смени, а на най-ниското равнище били митничарите и граничните служители на реда.

Искането на подкупите ставало непосредствено, от време на време с мимики и жестове, с цел да подскажат и наведат водачите към даването на рушвет.

Длъжностните лица, чието държание се отличавало с изключителна надменност, събирали приблизително по 800-1000 евро на промяна при вход " камиони ", а на " излаз " сумата достигала 1300 евро. На " вход " и " излаз " на леките коли се изкарвало по-малко - сред 200 и 300 евро.

В края на работното време всеки митнически контрольор заделял по 50 евро от получените пари, които предавал на ръка на началника на промяната. Сумата била закрепена, без значение какъв брой е събрано, а останалото се поделяло сред чиновниците.
 След арестите на Граничен контролно-пропусквателен пункт След арестите на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Калотина ": Какви са версиите?
Съдът взема решение дали да остави в ареста арестуваните за корупция на "Калотина " над 30 митничари и гранични служители на реда. Срещу тях се води следствие за орис...

Сийка Милева добави, че при осъществените претърсвания и изземвания от населявани от членове на групата жилища са конфискувани огромни парични суми в разнообразни валути (лева, евро, турски лири), наркотични субстанции, муниции и митнически пломби.

В хода на наказателното произвеждане ще бъде тествано имущественото положение на всеки един от арестуваните и дали то дава отговор на приходите им, увери представителят на основния прокурор.

Директорът на дирекция " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи Стефан Банков акцентира, че министерството си сътрудничи чудесно с всички служби, само че следствието на Митнически пункт " Калотина " би било невероятно без помощта на Специализираната прокуратура.

Ръководителят й Димитър Петров съобщи, че инспекциите по всички гранични пунктове ще продължат и напомни сполучливата работа на ръководената от него институция по редица каузи, свързани с упрекнати в рушвет митнически чиновници.
 Акция на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата на Акция на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата на "Калотина ", има арестувани митничари и служители на реда
Мащабна интервенция на „ Вътрешна сигурност “ в Министерство на вътрешните работи и прокуратурата се организира сега на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “. По информация на „ Хоризонт “ има доста задържа...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР