Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигналите срещу

...
Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигналите срещу
Коментари Харесай

Няма да има разследване на "Ало, Банов съм", Йончева унищожила оригиналния запис

Специализираната прокуратура отхвърли да образува досъдебно произвеждане по сигналите против министъра на културата Боил Банов за градежа на Ларгото заради липса на данни за осъществено закононарушение. Проверката, която стартира поради сигнал от Българска социалистическа партия, не е открила нарушавания, оповестиха от прокуратурата.

Казусът стана прочут като „ Ало, Банов съм”. През февруари депутатът от левицата Елена Йончева показа документи и записи, които съгласно нея потвърждават, че министър Банов е давал инструкции за подправяне на документи, с цел да се опрости наказателна клауза от 700 000 лева на компанията строител на втори и трети стадий от Ларгото в София, защото се е забавила със градежа.

Презапис на записа

В постановлението за отвод се дават детайлности и за аудиозаписа, показан от Елена Йончева. Тя е обяснила, че го е получила на диск в своята пощенска кутия в Народното събрание на 11 януари т.г.

След като презаписала файла, унищожила диска, а записа е предоставила на флаш памет. Според прокуратурата не са открити промени, провокирани от операция или монтаж на записа. Дали обаче първичният запис е бил обект на операция, редакция или обработка преди презаписването му, може да се каже единствено след представянето на първичния запис, излиза наяве от постановлението.
Елена Йончева: Записът е достоверен, имаме предпазен очевидец Сергей Станишев би трябвало да оглави листата на Българска социалистическа партия за евроизборите, уточни Елена Йончева
По преписката е прибавен и видеозапис на диалог сред Йончева с лице, което тя показва като „ скришен свидетел”. В обясненията си тя твърди, че след приемането на диска в пощенската си кутия е получила позвъняване от лицето, което й разказало за корупционни практики в Министерството на културата.

„ Йончева твърди, че лицето е готово да даде пояснения по отношение на осъществяваната инспекция, само че все пак не даде нито данни за самоличността му, нито за адрес или различен метод за призоваването му”, се споделя в прокурорското разпореждане.

Без данни за закононарушение

Според спецпрокуратурата деликатният разбор на всички материали по преписката демонстрира, че липсват задоволително данни за закононарушение. Категорично не се откри каквото и да е нарушаване на служебни отговорности от длъжностни лица – министър, заместник-министър и други лица, които са изпълнявали функционалностите на възложител в интервала на осъществяване на плана, се показва в постановлението.
Скандалът „ Ало, Банов съм ”: Йончева твърди, че са дописвани строителни документи (ОБЗОР) Последва и реакция на министъра на културата в профила му в обществените мрежи
„ Още по-малко може да се прави извод за осъществени от тях дейности със специфична цел – набирането на имотна полза за себе си или за другиго”, се споделя още в него.
Банов отговори на Йончева: Всички документи са предадени на прокуратурата Според него партийната агитация е използвала за лични цели културата
„ Длъжностните лица са работили законосъобразно и вярно, положили са обилни старания за осъществяването им в период и са подхванали нужните дейности за качествено и тъкмо осъществяване на плана, осъществявайки нужния надзор при осъществяването, в това число проследявайки и документите за отчетността на разходваните суми”, допълват от прокуратурата.

Не е открито правене на актове при осъществяването на строителството и осъществяването на плана, в които да са удостоверени погрешни условия.
Българска социалистическа партия внесе сигнал до ОЛАФ по абсурда " Ало, Банов съм " Елена Йончева съобщи, че има документи, подкрепяща нейните изказвания за злоупотреби
Не е открито и закъснение при осъществяването на плана, което да е съображение за претендиране и погашение на контрактуваната наказателна клауза.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР