Специализираната прокуратура се самосезира след разследването на журналиста от Нова

...
Специализираната прокуратура се самосезира след разследването на журналиста от Нова
Коментари Харесай

Прокуратурата се самосезира за лекаря, поставял стентове на здрави хора

Специализираната прокуратура се самосезира след следствието на журналиста от Нова телевизия Васил Иванов. В предаването "Неделята на NOVA " беше показано по какъв начин доктор в държавната болница в Пазарджик взима 57 000 лв. месечна заплата. Той е поставял стентове както на заболели, по този начин и на здрави пациенти.

След сигнали до предаването за това по какъв начин работи лекар Петър Лазов, екипът направи опит. Изпрати хора под прикритие с коронарография – проучване за потребността от стент, на здрав човек, в частния кабинет на лекаря. Доктор Лазов не се поколебава да реши: "Има една стеноза на дясната артерия, която би могла да се стентира напълно просто и елементарно. Има един съд, който би трябвало да се стентира. Може да създадем дясната артерия напълно елементарно и безвредно. Има първоначално едно притеснение, което доближава може би някъде 50-60-70%, което е сигнификантно. Една процедура ще създадем, ще стентираме едната артерия, дали ще сложа един стенд или два стента, не мога да ви обещая ", декларира лекар Петър Лазов.

Пред камера лекарят не споделя какъв брой е заплатата му, която по информация на екипа на следствието е 57 000 лв..

"Сега не мога да си спомня кое какъв брой съм взимал. Не мога да ви кажа точната сума ", декларира лекар Лазов.

Освен очевидното източване на здравната каса, по-страшното е, че слагането на стент на здрав човек, води до съществено увреждане.

"Това е неприятно, това е доста неприятно. Ако, примерно, се регистрира някаква активност, която не е осъществена, се регистрира и се краде Касата, най-малко не се наврежда на пациента. Но когато се поставя стент на здрав съд, тогава рискът е доста огромен и тогава непосредствено се поврежда пациента ", изясни проф. Генчо Начев, шеф на Кардиологична болница "Св. Екатерина ".

Специализираната прокуратура към този момент работи по следствието, разгласи зам. основният прокурор Иван Гешев.

"Това е от компетентността на профилираната прокуратура. Има данни и за други закононарушения. Това, което ще създадат и вършат сега, е да възложат на ГДБОП незабавно осъществяване на инспекция по излъчения от вас случай. Предстои в днешния ден да се разпореди инспекция и на АДФИ на Национална агенция за приходите, който ще извърши данъчни инспекции на посочените от вас лекари. Ще бъде осъществена инспекция и на Изпълнителна организация "Медицински одит ", съобщи Иван Гешев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР