Специализираната прокуратура и ДАНС извършват разследване за неправомерна разузнавателна дейност

...
Специализираната прокуратура и ДАНС извършват разследване за неправомерна разузнавателна дейност
Коментари Харесай

Прокуратурата уличила в шпионаж български генерал и руски дипломат

Специализираната прокуратура и ДАНС правят следствие за непозволена разследваща активност от страна на български и съветски жител в интерес на Руската Федерация. Това оповестиха от държавното обвиняване на своята Facebook страница.

Образувано досъдебно произвеждане за закононарушение по чл.105 от Наказателен кодекс, при което български жител се е сложил в услуга на непозната страна за нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна загадка. Той е генерал от запаса, взел участие в задачи отвън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща Европейския съюз и НАТО

За съгласуваност и предаване на информацията е употребен съветски жител с дипломатически имунитет на служба консултант в Посолството на Руската Федерация в София. Двамата са прикривали непозволената си активност с конспиративни срещи, портативни карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за шифроване на връзката между тях.

Прокуратурата провежда претърсвания и изземвания на 2 адреса и леки коли, благосъстоятелност на българския жител. Изпратено е уведомително писмо посредством основния прокурор Иван Гешев до министъра на външните работи Теодора Генчовска за нарушение Виенската спогодба за дипломатически връзки и открита нерегламентирана разследваща активност от страна на представител на дипломатическата задача на Руската Федерация в България.

От прокуратурата напомнят, че това е второто формирано досъдебно произвеждане в прокуратурата за шпионство в интерес на непозната страна., като следва разпоредително съвещание. 

Новината за новото следствие на съветски шпионаж бе обявена малко по-рано от основния прокурор Иван Гешев в обществената мрежа. " Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за следващото следствие за шпионаж в интерес на Руската Федерация, грозящ националния интерес на Република България ", написа основният прокурор в Туитър. И отбелязва, че се надява политическите хрумвания за закриване на профилираните структури да не са в следствие точно на тези триумфи.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР