Специализираната прокуратура и ДАНС извършват разследване за неправомерна разузнавателна дейност

...
Специализираната прокуратура и ДАНС извършват разследване за неправомерна разузнавателна дейност
Коментари Харесай

Разследват шпионаж, замесени са наш генерал от резерва и руски дипломат

Специализираната прокуратура и ДАНС правят следствие за непозволена разследваща активност от страна на български и съветски жител в интерес на Руската Федерация, оповестиха от Прокуратурата на своята фейсбук страница.

Образувано е досъдебно произвеждане за закононарушение по чл.105 от Наказателен кодекс, при което от 2016 година до сегашния миг български жител се е сложил в услуга на непозната страна за нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна загадка

Българският жител е военачалник от запаса, взел участие в задачи отвън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща Европейски Съюз и НАТО.

За съгласуваност и предаване на информацията е употребен съветски жител с дипломатически имунитет на служба консултант в Посолството на Руската Федерация в София.

За прикритие на непозволената активност са употребявани: тайни срещи, портативни карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за шифроване на връзката между тях.

Във връзка с следствието се организират претърсвания и изземвания на 2 адреса и леки коли, благосъстоятелност на българския жител.

Спецпрокуратурата е изпратила уведомително писмо посредством основния прокурор до министъра на външните работи за нарушение Виенската спогодба за дипломатически връзки и открита нерегламентирана разследваща активност от страна на представител на дипломатическата задача на Руската Федерация в България.

От държавното обвиняване напомнят, че това е второто формирано досъдебно произвеждане в прокуратурата за шпионство в интерес на непозната страна. Предходното е следено във Военно-окръжна прокуратура и е в правосъдна фаза, като следва разпоредително съвещание.



Новината за нов шпионски скандал в интерес на Русия бе предизвестена малко по-рано от обява на основния прокурор Иван Гешев в обществената мрежа.

" Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за следващото следствие за шпионаж в интерес на Руската Федерация, грозящ националния интерес на Република България ", написа основният прокурор в Туитър.

И отбелязва, че се надява политическите хрумвания за закриване на профилираните структури да не са в следствие точно на тези триумфи.

Повече детайлности за новото следствие към този момент не се оповестяват, само че е реалност, че тече следващ лов на съветски шпиони.

На 18 март предходната година у нас бяха арестувани шестима души, взели участие в група за шпионаж в интерес на Русия. От Министерството на защитата потвърдиха за двама арестувани свои чиновници, само че от Народното събрание тогава обявиха, че не са уведомявани по каналния ред. Акцията бе избрана от основния прокурор Иван Гешев като пробив без аналог в новата ни история, а от тогавашния боен министър Красимир Каракачанов - като доказателство, че сме си свършили добре работата по модернизацията на армията.

Дни по-късно от ДАНС бяха разкрити още двама шпиони - чиновници на посолството на Руската федерация у нас, които бяха оповестени за личност нон грата от Министерство на външните работи и им бе даден период за овакантяване на страната.

Преди това - на 23 септември 2019 година, България изгони двама съветски дипломати, упрекнати в шпионаж. Месец по-късно Външно министерство разгласи за личност нон грата и различен съветски посланик. Той беше махленски в шпионаж. Първи секретар от посолството на Русия е работил като разузнавач в България от съвсем една година, оповестиха тогава от прокуратурата.

През декември 2020 година Министерство на външните работи разгласи за личност нон грата посланик от съветското посолство в София, след съобщение от основния прокурор, че в границите на досъдебно произвеждане е открито по какъв начин въпросният посланик е събирал информация, представляваща държавна загадка.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР