Специализираната прокуратура, ГДБОП и френските полицейски и съдебни власти неутрализираха

Специализираната прокуратура, ГДБОП и френските полицейски и съдебни власти неутрализираха ...

Български и френски служби разбиха голяма група за трафик на работници.


Специализираната прокуратура, ГДБОП и френските полицейски и съдебни власти неутрализираха една от най-големите до момента международни организирани престъпни групи за трафик на хора с цел трудова експлоатация и пране на пари.

Действията по разследването на българските и френските правоохранителни органи бяха извършени на територията на двете държави, съгласно споразумение за съвместен екип за разследване с участието на Евроджъст и Европол.

Във Франция са задържани 4 лица, от които трима български и един френски гражданин. Събраните доказателства сочат, че българите организирали трафика на работници от страната в района на град Лион. Там, при четирима различни работодатели, са установени общо 167 работници, наети за сезонна селскостопанска работа – гроздобер.

Задържаният французин осигурявал логистиката за престъпната дейност – отговарял за намирането на френски работодатели, както и за настаняването на работниците.

Групата действала под прикритието на легален бизнес – наемане на работници по трудови договори от българско търговско дружество, което от своя страна ги командировало във Франция. Така френският работодател трябвало да плаща възнагражденията на работниците на българската фирма по банков път, а тя от своя страна – на работниците.

Източник: mediapool.bg