Специализираната прокуратура е задържала двама бивши кметове на община Перник

...
Специализираната прокуратура е задържала двама бивши кметове на община Перник
Коментари Харесай

Двама бивши кметове са задържани заради кризата с боклука в Перник

Специализираната прокуратура е задържала двама някогашни кметове на община Перник по обвиняване за подписване на неизгодна договорка. От шефа на прокуратурата Иван Гешев се разбра, че следствието е почнало през декември по сигнал на Агенцията за финансова ревизия. Данните са сочели подписани неизгодни покупко-продажби от 2012 до края на 2016 година

Пред БНР Гешев посочи, че държавното обвиняване предпочитано работи по случай от 2014 година Тогава общината е сключила контракт със сметопочистваща компания, базирайки се на съществуването на бедствено състояние в града поради рецесия с боклука. Ръководители на общината към оня миг бяха кметът Иван Иванов и краткотрайно изпълняващата длъжността кмет към оня миг Илинка Никифорова.

Според проверяващите бедствието е било умишлено основано за източване на общината, а двете компании били под контрола на едно и също лице.

Прокуратурата е открила, че на 9 септември 2014 година общината е упълномощила спешно сметосъбиране и сметоизвозване на комерсиално сдружение, на което е изплатена сумата от 1.258 млн. лв.. Това е станало без да бъде осъществен разбор на цените и услугите, препоръчани от това сдружение. Сумата е платена без в протоколите за приемане на свършената работа да е бил посочен регион на осъществяване. Няма и приложени документи, които да удостоверяват действително осъществена работа.

Същевременно към този миг общината е плащала за сметосъбиране и сметоизвозване на друго сдружение, с което е имала настоящ главен контракт. По главния контракт е заплатена сумата от близо половин милион лв..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР