Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение на директора на НОИ-Силистра и

...
Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение на директора на НОИ-Силистра и
Коментари Харесай

6 души от НОИ-Силистра с обвинение за участие в престъпна група

Специализираната прокуратура е повдигнала обвиняване на шефа на НОИ-Силистра и още петима други работещи там за присъединяване в проведена незаконна група за източването на Национален осигурителен институт посредством подправени пенсии, съобщи БНР.
 10 ареста в НОИ-Силистра: вземали 10 000 лева и дебитна карта в <a href=залог против оптималната пенсия " >
Групата е работила от 2017 година, като са уреждани пенсии посредством неистинен застрахователен стаж за специалности, в това число от първа категория труд.

Членовете на групата имали дебитните карти на пенсионерите и всеки месец си отчитали част от преведените им пенсии - това било заплащането, което те получавали, с цел да уредят подправените документи за инвалидна пенсия.

Пострадалите са подписвали и пълномощни, с които участниците в схемата персонално посещавали пощенските клонове, от които са теглили самите пенсии. Директорът на НОИ-Силистра е диктувал по телефона на началника на отдел " Пенсии " персонални данни на мнимите пенсионери.

С абревиатурата СМЧ-Пенчев или " Силно мой човек - Пенчев " чиновниците знаели, че това са близки до шефа хора. По този метод самите пенсионни досиета се изготвяли по-бързо и безпроблемно. Не са осъществявани нужните инспекции.

По време на следствието са претърсени 14 адреса и са конфискувани банкови карти, извлечения и ТЕЛК-ови решения. Има данни за 20 души, които са се възползвали от услугата. Сред тях има кметове, зам.-кметове, общински съветници, а и хора без никакъв трудов стаж, допълват от БНР.

Освен шефът на НОИ-Силистра Милен Пенчев, обвинявания получават началникът на отдел " Пенсии " в града, някогашен чиновник на НОИ-София и тричленно семейство - татко, майка и наследник.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР