Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за дейността на организирана

...
Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за дейността на организирана
Коментари Харесай

Банда за „златни паспорти“ действала 6 години

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно произвеждане за активността на проведена незаконна група, работила 6 години и спомагала избрани лица да придобият българско поданство след инвестиция. Това съобщи на брифинг пред публицисти Христо Кръстев, представител на Специализираната прокуратура.

По данни на прокуратурата активността на проведената незаконна група може да накърни ползите на България по повод участието на страната в Шенгенското пространство, както и за отпадане на визите в Съединени американски щати. „ Досъдебното произвеждане е формирано във вчерашния ден. Групата е работила в интервала 2013 година – 2021 година, като вероятно в тази незаконна група са взели участие и чиновници на Българската организация за вложения. Сформиран е екип от петима следователи, двама прокурори, поради това, че следствието се отличава с практическа правна трудност. “, добави Кръстев.

Кръстев добави, че в днешния ден прокурори са изготвили претенции по реда на член 159 от Наказателно-процесуален кодекс като се изисква документи и информация от Българската организация за вложения, от Министерство на стопанската система, Министерство на правораздаването, дирекция „ Миграция “ при Министерство на вътрешните работи. За казусът ще бъдат известени Европейска комисия и Европейският парламент.

На въпрос на публицист дали Стефан Янев ще бъде притеглен като обвинен, Христо Кръстев сподели: Към сегашния миг е формирано досъдебно произвеждане заради обстоятелството на осъществено закононарушение, не заради обстоятелството на причинителя. В доста ранен стадий сме, с цел да установим кой тъкмо какво закононарушение е направил.

Прокурорът удостовери, че сигналът е подаден от народния представител Хамид Хамид.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР