Специализираната полицейска операция на Калотина“ е след множество сигнали от

...
Специализираната полицейска операция на Калотина“ е след множество сигнали от
Коментари Харесай

Митничарите на „Калотина“ събирали такса „почерпка“, връщали и ресто

Специализираната полицейска интервенция на „ Калотина “ е след голям брой сигнали от водачи, на които им е издирван рушвет, с цел да преминат през пункта. Това изясни прокурор Сийка Милева – представител на основния прокурор.

От държавното обвиняване дадоха детайлности за вчерашната спецакция, по време на която бяха арестувани към 30 митнически чиновници и гранични служители на реда.

Така наречената такса „ почерпка “ е събирана от всички водачи , а против това чиновниците на реда им осигурявали безпроблемно прекосяване през границата. Образуването досъдебно произвеждане е от месец май , а по данни на прокуратурата проведената незаконна група е работила от началото на 2019 година.

Групата е имала строга пирамидална конструкция, на върха на която стоял началникът на митническия пункт. Той е получавал по 50 евро на промяна , без значение от събраните подкупи. Пари са взимани най-вече от турски жители, само че и от българи. По данни на държавното обвиняване митничарите и граничните полицаии са „ заработвали “ от 800 до 1000 евро на промяна , които са поделяли между тях.

Ако водачите имали единствено едри банкноти, корумпираните чиновници даже им прибирали ресто.

На този стадий прокуратурата е повдигнала 20 обвинявания , а измежду привлечените към наказателна отговорност е началникът на пункта, апетитен за началник на групата. Обвинените митничари са 15, а граничните служители на реда – 4. Един от арестуваните пътувал всеки ден по 700 км, с цел да взе участие в схемата. 

Говорителят на основния прокурор посочи, че при обиските в домовете на арестуваните е конфискувана огромна сума пари в разнообразни валути – лв., евро и турски лири, а при някои от тях са открити и наркотични субстанции.

Операцията е осъществена от Специализираната прокуратура, с присъединяване на „ Вътрешна сигурност “ в Министерство на вътрешните работи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР