Специализираната операция е проведена вчера на територията на София и

...
Специализираната операция е проведена вчера на територията на София и
Коментари Харесай

Пресякоха дейността на престъпна група, обирала банкомати

Специализираната интервенция е извършена през вчерашния ден на територията на София и с. Нови Хан. Действията са осъществени от чиновници на ГДБОП, под управлението на Специализираната прокуратура. В хода им е обезвредена четиричленна проведена незаконна група - двама от които са братя от Нови хан. Разследването по формираното досъдебно произвеждане е по отношение на получена в бранш „ Фалшификация " в ГДБОП оперативна информация за български жители, извършващи дейности със скимиращи устройства и теглени парични средства от подправени банкови карти. Изяснено е, че единият от участниците е съден през 2015 година във Виетнам за скимиране на банкови карти, различен е арестуван през 2017 година в Чили за непозволено изтегляне на средства и е излежал ефикасна присъда, трети е арестуван за същото в Талин, Естония, заяви представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. Групата е работила при строга интрига, един от тях е изработвал самите сканиращи устройства, други набирали и обучавали мулета, които да теглят парите, като това ставало в страни като Индонезия, Бали, Тайланд, Перу, където банкоматите не са обезпечени с ЧИП и ПИН система. Финансовите приходи се прибирали в България на дребни суми. Мулетата, откакто теглели средствата, ги превеждали посредством системите за бързо разплащане на имената на родственици на членовете на незаконната група. Скимиращата техника се пращал по водачи на транспортни компании или спедиторски компании и била най-много за страни от Европейския съюз.



В рамките на интервенцията са претърсени 7 адреса и 3 автомобила, открити са две пространства - работилници. От там са конфискувани външни хартдискове, заготовки, флаш памети, мемори карти и други устройства, предопределени за правенето на скимиращи устройства, част от които бивали поставяни в самия слот на банкоматите, като по този метод те ставали незабележими, посочи прокурор Милева.

Много способени дейности бяха осъществени от сътрудниците от отдел " Разследвания " и ги приветствам за работата, добави заместник-директорът на ГДБОП ст.комисар Стоян Темелакиев. Работихме интензивно съвсем две години, тъй като задачата ни не беше да задържим мулетата, а да стигнем до уредниците и лицата, които действително създават устройствата. По думите му групи от подобен темперамент са доста тайни и мъчно се стига до тях - липсват телефони, пазят се от контакти. По думите му хванатите членове на незаконната скица са продавали направените устройства и на други групи, занимаващи се с аналогични закононарушения. Той още веднъж напомни, при изтегляне на пари, жителите да закриват въвеждането на ПИН кодовете си.

Четиримата членове на групата са арестувани, повдигнати са им обвинявания и са им наложени ограничения „ парична гаранция ".


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР