Специализираната икономическа агенция Platts, влизаща в американската група компании S&P

...
Специализираната икономическа агенция Platts, влизаща в американската група компании S&P
Коментари Харесай

Германия подготвя санкции против САЩ

Специализираната икономическа организация Platts, влизаща в американската група компании S&P Global Inc, заяви, че „ в Берлин се водят диалози за ответни наказания срещу Съединени американски щати ” в подтекста на нуждата да бъде предпазен европейският енергиен пазар от американската агресия, инструмент за която служат новите наказания срещу Русия. Според оценка на организацията, новият пакет наказания, дори и да мине през Конгреса на Съединени американски щати и бъде подписан от президента Тръмп, няма да повлияе върху строителството на „ Северен поток – 2”, само че връзките сред Съединени американски щати и Европейски Съюз ще бъдат съществено повредени.

Информацията за „ обсъжданите наказания срещу САЩ” съставляват необикновен интерес, тъй като Platts не е някаква медия, а доста авторитетен профилиран индивид по снабдяване на суха и точна информация за цените и трендовете на международните енергийни пазари, а негови ползватели са експерти от нефтогазовия бранш, които ценят не скандалността, а реалистичните оценки.

Platts не е единственият източник на информация за вероятни европейски наказания срещу Щатите. В изявление за организация Ройтерс немският министър на стопанската система Бригита Циприс също заяви за”контрамерки” срещу Съединени американски щати, които могат да бъдат признати, в случай че Тръмп подпише пакета със наказания.

Официалният представител на френското държавно управление също се изрече за американските наказания с оптимално отрицателни тонове, напомняйки на Америка за нуждата от съгласуваност на външната си политика с сътрудниците си от G7, с което разлюти американските сенатори, които към този момент от дълго време са не запомнили смисъла на думата „ координация”.

Трябва да се регистрира, че в подтекста на характерното устройство на Европейски Съюз прелестно работи схемата „ Германия плюс Франция – това към този момент е мнозинство”.

Ако обстановката се огледа от позиция на ползите на европейските енергийни компании, които са акционери в „ Северен поток – 2” и не желаят да виждат на европейския пазар скъпия американски полутечен газ, то ответните наказания би трябвало да бъдат съсредоточени не към нанасяне на стопански вреди за Съединени американски щати, а на саботиране на американските опити да завладеят европейския енергиен пазар.

Такъв метод ще бъде доста комфортен и за европейските политици, защото не натоварва в допълнение европейската стопанска система или комерсиалните връзки, като освен това пази европейската стопанска система от нуждата да се купува тройно по-скъпият американски газ, а също по този начин от зависимостта от американски газови доставки.

В тези условия баналната възбрана за импорт на американския ВПГ в страните от Европейски Съюз може да стане изцяло ефикасна спирачка на американските опити да повлияят на европейския пазар и да влязат в кесиите на европейските промишленици, а това значи, че такава мярка може да откри необятна социална поддръжка.

Очевидно е, че тази възбрана не е напълно съгласувана с разпоредбите на СТО, само че и вероятните наказания срещу европейските газови компании също ще са жестоко нарушение на тези правила.

Най-важното в тази обстановка е, че недомислените дейности на американските сенатори-русофоби форсират очертаващия се „ геополитически развод” сред Съединени американски щати и Европейски Съюз. За първи път в европейското осведомително поле се разискват антиамерикански наказания, а европейските дипломати и служители сурово подлагат на критика американските сътрудници, които от дълго време са привикнали към цялостна европейска смиреност.

Американските сенатори организират безумна политика. Ако това продължава и отсега нататък, то разривът сред Европейски Съюз и Съединени американски щати ще настъпи доста по-бързо, в сравнение с се предполагаше, а да се спре ще бъде доста мъчно. А това е една добра вест за Русия.

Съдейки по известията в американските медии, президентът Тръмп доста добре схваща ставащото и по тази причина се пробва да смекчи текста на сенатския пакет от наказания, само че той мъчно ще реализира триумф.

Редакция БЛИЦ (по изявления в непознати медии)
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР