Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин

...
Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин
Коментари Харесай

Майчин дом отбеляза Бабинден

Специализираната болница за интензивно лекуване по акушерство и гинекология „ Майчин дом “ означи Деня на родилната помощ – 21 януари, с ритуала „ измиване на ръце “. Както традицията повелява, млада родилка извърши обреда, като с наричане за здраве и нов живот изми ръцете на доцент доктор Виолета Димитрова – шеф на Клиника Патологична бременност, и на старшата акушерка на Родилна зала Нели Маринова.

Доц. доктор Виолета Димитрова стартира професионалния си път през 1986 година в Университетската акушеро-гинекологична болница „ Майчин дом “, поредно минава през провокациите на призванието си и застава отпред на днешната Клиника по Патологична бременност в болничното заведение през 2013 година. Старшата акушерка Нели Маринова е част от екипа на Родилна зала в болничното заведение повече от 40 години.

Фандъкова: Бабуването през днешния ден значи професионализъм

„ Това е най-специалният празник за всички акушерки и акушер-гинеколози. Ден, в който, в нашето забързано всекидневие, намираме време да се поздравим за отговорността, която носим с специалността си. Да си акушер-гинеколог или акушерка е не просто специалност, а предопределение. “, сподели проф. Иван Костов, изпълнителен шеф на СБАЛАГ „ Майчин дом “ във своето одобрение.

След обичайният обред бе открита и изложбата „ Историята на Майчин дом в фотоси и документи “. Експозицията споделя историята на лечебното заведение от откриването му през 1903 година от Княгиня Мария Луиза до през днешния ден. Документите и фотосите илюстрират развиването както на болничното заведение като академични център и най-голямата АГ болница в страната, по този начин и развиването на акушерството и акушеро-гинекологията като специалности през годините.

Изложбата е дело на взаимната работа сред екипа на акушеро-гинекологичната болница „ Майчин дом “ и специалистът от Държавна организация „ Архиви “ – Дарина Билярска. Художественото оформление на експозицията е на художника Ивелина Велинова. В документалната експозиция са показани малко известни архивни документи за най-ранната история на болничното заведение. Акцент са единствените непокътнати фрагменти от деня на откриването на постройката, станало на 19 ноември 1903 година, както и фотосите, показващи действието на Майчин дом „ Княгиня Мария Луиза” през миналите 117 години.

Отбелязваме Бабинден по остарял жанр

На събитието участваха управлението и екипите на болничното заведение, представители на Борда на болничното настоятелство и публични посетители. Изпълнителният шеф на болничното заведение проф. Иван Костов получи поздравления от Цвета Караянчева  Цвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на, ръководител на 44-то Народното събрание, заместител министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова, доктор Даниела Дариткова – ръководител на Комисията по опазване на здравето към 44-то Народното събрание, ръководителят на Български лекарски съюз доктор Иван Маджаров и ръководителят на Държавна организация „ Архиви “ доцент доктор Михаил Груев и други.
9

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР