Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност две лица за участие

...
Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност две лица за участие
Коментари Харесай

Двама хакери заразили с вирус стотици компютри у нас и откраднали над 1 млн. лева

Специализирана прокуратура притегли към наказателна отговорност две лица за присъединяване в незаконен сговор, основан за финансови облаги от компютърни измами, оповестиха от спецпрокуратурата.

Двамата обвинени са арестувани на 26.10.2021 година в София при профилирана полицейска интервенция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура. В хода на дейностите по следствието са претърсени три адреса, конфискувани са компютърни конфигурации, мобилни телефони и документи. Намерено и конфискувано е и неголямо количество канабис. Разпитани са голям брой очевидци, осъществени са и разпознавания.

Установено е, че участниците в незаконния сговор са употребявали злотворен софутер, с който заразявали стотици компютри в страната. Те разпращалии стотици хиляди фишинг известия от името на частни правосъдни реализатори, несъществуващи телекомуникационни компании, промоционални оферти от верига магазини за техника, подправени уведомления от Национална агенция за приходите, КПКОНПИ, Агенция по вписванията, банки, призовки от КАТ и други Към фишинг мейлите е бил атачмънт с компютърен вирус, неузнаваем от доста антивирусни стратегии. Заразените компютри били свързани с употребен от обвинените сървър (деактивиран и конфискуван от разследващите).

Така киберпрестъпниците си осигурявали достъп до всички данни в инфектираните компютри - персонални и фирмени документи, пароли за достъп до онлайн банкиране, профили в пощи и обществени мрежи.

Средствата от сметките на потърпевшите били прехвърляни по сметки на финансови мулета в страната, които ги изтегляли в брой и предавали на ръка на обвинените. За задачата били употребявани сменени СИМ карти на титулярите. Разследва се хипотезата, че за промяната на СИМ картите обвиненяемите са били подпомагани от чиновник на телекомуникационна компания, който ги е снабдявал с данните на действителния им собственик.

Според събраните досега доказателства за малко повече от 2 години участниците в незаконния сговор са нанесли вреди на три търговски сдружения в размер на 1 млн. лева Над 1 млн. лева се чака да доближат потвърдените вреди на десетките излъгани физически лица.

На 29.10.2021 година Специализираният углавен съд дефинира за двамата обвинени най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР