Специализирана полицейска операция за неутрализиране на организирана престъпна група, създадена

...
Специализирана полицейска операция за неутрализиране на организирана престъпна група, създадена
Коментари Харесай

Разбиха организирана престъпна група, занимавала се с незаконно добиване на дървесина

Специализирана полицейска интервенция за обезвреждане на проведена незаконна група, основана с користна цел, с присъединяване на длъжностни лица от Търговско предприятие на Държавно горско стопанство-Велинград и държавен чиновник от РДГ-Пазарджик, е извършена на територията на двата града и Пазарджишка област, оповестиха от полицията.

Действията са осъществени от чиновници на ГДБОП под управлението на Специализирана прокуратура и със съдействието на чиновници от Изпълнителната организация по горите.
 Министерство на вътрешните работи
Разследването в ГДБОП е почнало през декември месец на 2018 година, което след това е разширено и конкретизирано. След отчет на събраните данни в Специализирана прокуратура, е формирано досъдебно произвеждане.

Според събраните данни, незаконната активност на групата се е състояла в:  нелегално извличане и след това маркиране от чиновниците и издаване на транспортни билети за дървесината, за узаконяване на произхода ѝ; нелегално извличане и след това маркиране и издаване на транспортни билети за дървесината за отсечена от „ отдели “, които са на мъчно налични места и незабавна теренна инспекция на съответния отдел е мъчно осъществима; продажба на дървесина, „ изписвана “ като дървесина, отпускана на локалното население - възползвайки се от по този начин плануванаъа в закона опция за локалното население да закупува дървесина на преференциални цени и при специфични условия (съобразно член 111, ал.2, т. 2 от Закона за горите и член 71, ал.3 от Наредба за изискванията и реда за възлагане осъществяване на действия в горските територии държавна и общинска собственост).
 Министерство на вътрешните работи
Лидерът - на 43 години, и ръководената от него проведена незаконна група, добивала, маркирала и извозвала с транспортни билети дървесината , като в транспортните билети се посочвали лица, които не са подавали молби в Общината, т.е. това са фиктивни получатели.

Дървесината, законно маркирана и с публикуван билет, се е транспортирала на адрес, където бивала заплащана на пазарни цени. Превозният билет постоянно не се оставял на получатела, каквото е законовото условие , тъй като в някои от случаите крайният адрес и крайният адресат не са били идентични с адреса и получателя, посочени в билета.

Засечени били и случаи на превозване на по-голям размер дървесина от размера, посочен в транспортния билет, на наново потребление на към този момент издадени транспортни билети, които не се предавали на крайния адресат, а се запазвали от участниците в групата като легитимиране на непозволено добита дървесина; продажба на дървесина, на предоставяна за прилагане на чиновници на ДГС на трети лица, само че на пазарни цени.

Установено е, че макар регламентираните им служебни отговорности в длъжностните характерности - запазване и надзор на дейностите в горските територии, участниците в проведената незаконна група са осъществявали рандеман и транспортиране на дървесина в интервал на практическа възбрана, въведена съ с Заповед от шефа на РДГ Пазарджик с № РД05-136/20.08.2019 година, по отношение на зародил случай на заболяването „ африканска чума по свинете “ (АЧС) в землището на Велинград.

В хода на извършената интервенция за период до 24 часа по ЗМВР са били арестувани 15 лица. До момента са разпитани над 20, в качеството им на очевидци, като по реда на член 223 от Наказателно-процесуален кодекс (разпит пред съдия) са разпитани 3-ма души.

Проведени са редица дейности по следствието - 12 претърсвания на пространства, 2 от които служебни, на коли 4 автомобила и 8 персонални обиска. Иззети са 9 000 лв., мобилни телефони, билети и позволителни за дърводобив, фактури, стокови разписки, бланки за закупуване на дърва, транспортни билети за дървесина имащи отношение по случая.

Към момента, като обвинени са привлечени водачът на групата и на трима от неговите съучастници - на 48, 37 и 32 години.  На трима от тях е наложена мярка за неотклонение  парична гаранция в размер на 20 000 лева, а на четвъртия - парична гаранция в размер на 10 000 лева

Работата по документиране и доказване на незаконната активност на групата продължава под управлението на Специализираната прокуратура.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР