Специализирана подкрепа от квалифициран екип клинични психолози за тежко болни

...
Специализирана подкрепа от квалифициран екип клинични психолози за тежко болни
Коментари Харесай

Екип психолози ще помагат на пациенти и лекари в онкохематологията в София

Специализирана поддръжка от дипломиран екип клинични психолози за тежко заболели пациенти с хематологични болести, за техните близки, а също и за лекарите за превъзмогване на преумората и на прочувственото натоварване към загубата на пациенти.

Това ще са главните задания на новото звено за психична и немедицинска грижа в Националната профилирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести. То беше показано през днешния ден. От към година болничното заведение предлага поддръжка от психолози на своите пациенти, само че в този момент задачата е да задълбочи тези практики, те да станат по-чести и да обзет по-широк кръг проблеми. Услугите на новото звено ще са безвъзмездни.

Психолозите ще работят главно с самостоятелни съвещания в профилирана стая за пациенти, като по време на срещите ще може да участва и лекуващият доктор, който да дава спомагателни уточнения за хода на лекуването, идни процедури, резултати и други Ще има и психотерапевтично следене по време на лекуването или трансплантация на стволови кафези, ще се основават и групи за прочувствена поддръжка.

" Една част от пациентите прекарват дълъг интервал в специфични стаи, заради понижен имунитет и това ги повлиява и прочувствено. Други се сблъскват с тежката диагноза и за пръв път - един сложен миг на анархия, ранимост и комплицираност. Семействата и околните им също са сложени пред редица прочувствени тествания, които би трябвало да превъзмогнат ", разяснява доктор Велислава Донкина, клиничен психолог и началник на звеното.

Специално внимание ще бъде отделено и на консултирането на медицинските екипи в връзката им с пациентите, както и предварителна защита на бърнаут синдрома. Ще има и специфични консултаци, на които лекарите и сестрите ще могат да получат психическа поддръжка в сложни моменти, свързани със загуба на пациент, проявена към тях експанзия или други трагични събития. Ще се работи и за прочувственото им положение поради сложната им работа.

" Лекуваме тежко заболели, някои от тях са душевен лабилни. Аз не можех да им бъда от изгода в това отношение и си мечтаех да имаме квалифицирана психическа помощ. Радвам се, че тази моя фантазия на лекуващ доктор придобива към този момент форма ", разяснява шефът на болничното заведение доцент Бранимир Спасов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР