Специализирана комисия към министъра на здравеопазването, в чиито състав ще

...
Специализирана комисия към министъра на здравеопазването, в чиито състав ще
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Ще стана гарант пред българските пациенти

Специализирана комисия към министъра на опазването на здравето, в чиито състав ще влязат одобрени експерти по съответното заболяване, ще преглежда самостоятелно случая на всеки пациент, за чието лекуване липсва опция и е належащо използването на нова молекула, която НЗОК не заплаща. Това изясни министър Кирил Ананиев в ефира на БНР.

"Гарантирам, че няма да има закъснение в решенията на комисията, персонално ще следя този развой и ще бъда поръчител пред българските пациенти ", уточни още здравният министър.

Този режим ще действа до доказването на лечебния резултат от лекуването с въпросните лекарства. Едва по-късно и след приключване на краткотрайната едногодишна мярка въпросните медикаменти ще бъдат реимбурсирани от здравната каса.

При всички случаи лекуването на хората ще бъде обезпечено, било от бюджета на касата или от този на Министерството на здравеопазването. Министърът посочи, че става въпрос за 32 нови молекули, за които по оценка на български специалисти е нужен запас от близо 40 млн. лева За 28 от тях има различно лекуване на високо европейско равнище и то е обезпечено от НЗОК. Останалите 4 молекули ще бъдат финансирани от Министерство на здравеопазването.

Кирил Ананиев уточни, че в случай че при даден пациент лечението с молекула от 28-те не потвърди своята успеваемост, профилираната комисия ще преглежда и тези случаи.

За следващ път в ефира на Националното радио здравният министър посочи, че не става дума за мораториум, а за краткотрайна едногодишна мярка, имаща за цел да стабилизира бюджета на НЗОК през 2018 година

По мотив положението на държавните лечебни заведения Кирил Ананиев заяви, че концепцията не е да бъдат закривани лечебни заведения, а да се преструктурират по този начин, че да работят дейно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР