Специализиран workshop за ултразвуково навигирана криоаналгезия на периферни нерви при

...
Специализиран workshop за ултразвуково навигирана криоаналгезия на периферни нерви при
Коментари Харесай

Workshop за ултразвуково навигирана криоаналгезия на периферни нерви при хронична и остра болка в УМБАЛ „Софиямед“


Специализиран workshop за ултразвуково направлявана криоаналгезия на периферни нерви при пациенти с остра и хронична болежка ще се организира на 19-ти октомври в УМБАЛ „ Софиямед “. Домакин е Центърът по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия, а особено по мотива в България идва доктор Игор Филиповски – ръководител и основател на Асоцията по ултразвуково направлявана крионевролиза (Society for Ultrasound Guided Cryoneurolysis (ISUGC) и притежател и шеф на Крио Център STOP Smerten, Копенхаген, който ще показва приложението на технологията под ехографски надзор.

 Методът криоаналгезия (крионевролиза) на периферни нерви е необятно употребен в Съединени американски щати и в профилирани Европейски центрове в Дания, Норвегия, Швейцария, Германия, Белгия и други, като към този момент се ползва сполучливо и в УМБАЛ „ Софиямед “ и профилирания Център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия при пациенти посредством директен интраоперативен достъп.

 Уърк шоп-ът  включва теоретично и практическо образование, като всички които се включат в него ще получат документ от   и компанията производител METRUM CryoFlex, чиито извънреден представител и вносител на апаратурата за България е „ Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) ЕНД ДИ Сървисис “ ООД.

 По време на уър шоп-а ще бъдат демонстрирани първите в света ултра високочестотни портативни безжични ехографски апарати на компания CLARIUS - Canada със съдействието на извънредния представител на компанията в страната ни- MEDICAL България.

….

Лечението за облекчение на остра и хронична болежка посредством крионевролиза се реализира чрез спиране на сетивните функционалности в структури от нервните кафези (техните аксони), отговарящи за провеждането на импулса на болката.

 Интервенцията се предшества от  оценка на интензивността на болката по Визуално-аналогова канара (VAS) с следващ диагностичен блок на мястото на страданието. Ако при пациента се откри над 50% повлияване на болката по визуално-аналогова канара, той е показан за криоаналгезия или радиофреквентна аблация. Част от пациентите страдащи от хронична болежка не желаят да се подлагат на оперативно лекуване за премахване на повода заради боязън или медицински показания. Единствената алтернатива за тях е точно криоаналгезията. Процедурата е извънредно щадяща, прави се под местна упойка в амбулаторни условия, като усъвършенства доста качеството на живот на пациенти с хронична болежка провокирана от дегенеративно неврологично заболяване или добита в резултат на онкологична диагноза, след контузия или след интервенция. Лечението е етиологично, а не патогенетично. След използване на криоаналгезията (крионевролиза) сетивността на блокирания посредством заледяване нерв се възвръща след към три месеца, като болката изчезва за интервал от шест месеца до година, година и половина. Тогава процедурата може още веднъж да бъде осъществена. При  част от пациентите обаче е допустимо болката изобщо да не се появи още веднъж.

 Към КОГО е ориентиран уърк шопът:

Специалисти по неврохирургия, неврология, гръдна хирургия, ортопедия и анестезиология, хирургия.

 КОГА:

19.10.2023

 КЪДЕ:

УМБАЛ „ Софиямед “, бул. „ Г.М.Димитров “ 16

Теоретична част: 10:00-12:00ч., Конферента зала ет.6

ОБЯД: 12:00-13:00ч.

Практическа част: 13:00-16:00ч., Конферентна зала 1, бранш Г

 ЦЕНА:

800лв. без Данък добавена стойност

 РЕГИСТРАЦИЯ:

1-16.10.2023 на е-мейл:

 ПЛАЩАНЕ:

1-18.10.2023г.

 По банкова сметка:

Банка ОББ АД

IBAN: BG49UBBS80021067453530

BIC: UBBSBGSF

Oснование: Work shop “Ултразвуково направлявана криоаналгезия “

или на КАСА в УМБАЛ " Софиямед ", сутерен

Международното сдружение за ултразвуково направлявана крионевролиза (ISUGC) е професионална организация, която има за цел да споделя познания, ентусиазъм, новости и хрумвания по отношение лечението за облекчение на хроничната болежка благодарение на ултразвукова ориентирана крионевролиза. Дружеството е основано по самодейност на доктор Игор Филиповски, съветник анестезиолог, бележит експерт в региона на крионевролизата, и сега се управлява от него. Д-р Филиповски има дълготраен опит в използването на това лекуване в своята клиника Крио Център Копенхаген, чийто съосновател е. Лекари от разнообразни краища на света се обръщат към него като един от водещите експерти в региона на криоаналгезията (крионевролизата), с цел да разширят знанията и уменията си в тази сфера.

Дружеството улеснява организирането на интернационалните конференции, които дават опция на експерти с интерес към крионевролизата да се срещат и да обменят персонално опит, като обсъждат резултати от подхванато лекуване и професионално ноу-хау. Д-р Игор Филиповски ще презентира опциите за лекуване на болката посредством криоаналгезия по време на Европейски конгрес по предварителна защита на контузиите на ръката с интернационално присъединяване, на който България е хазаин за първи път и който се организира паралелно с VII-ми Национален конгрес по хирургия на ръка от 19 до 22-ри октомври в гр. Пловдив.

Криоаналгезия (Крионевролиза) с уред Cryo – SElectricPainless – METRUMCryoFlex в интервенционалното лекуване на болката се ползва при следните диагнози и положения:
Тригеминална невралгия (Trigeminal neuralgia)Супра/Инфра орбитална невралгия (Supra/Infra orbital neuralgia)Окципитална невралгия (Occipital neuralgia)Мандибуларна и ментална невралгия (Mandibular and Mental neuralgia)Синдром на „ замръзналото рамо “/Третиране на болежка след интервенции на рамото (Frozen shoulder/Postoperative pain treatment after shoulder surgery)Болка след торакотомия (Post thoracotomy pain)Херпес Зостер – гръден панер и глава (Herpes Zoster - thorax, head)Интеркостална невралгия – положение след ф-ра на ребра (Intercostal neuralgia - St. post. rib fracture)Болки в ръката (Hand pain, OA)Болка след интервенции на хернии (Postherniotomy pain)Болка в слабините(Groin pain)Тестикуларна болежка (Testicular pain)Клунеална невралгия(Cluneal neuralgia)Постоперативна неврома (Neuroma after surgery)Неврома на Мортън (Morton`s neuroma)Плантарен фасциит (Plantar fasciit )Интердигитална болежка в крайници (Interdigital foot pain) Болка в кръста/Медиално стръкче – Фасетна става (Low back pain/Medial branch - Facet joint pain)Болка в сакроилиачната става (Sacroiliac joint pain)(Thoracic column)Мералгия парестетика (Meralgia parestetica)Соматична болежка, включваща сензорни нерви, като артрит (Somatic pain involving sensory nerves, such as arthritis)КРБС, - Комплексен Регионален Болков Синдром (CRPS - Complex Regional Pain Syndrome)Хронична/Посоперативна болежка в ръката, коляното и стъпалото (Chronic/Postoperative arm, knee and feet pain)Фантомна болежка на крайниците / Болка от неврома на пънчето след ампутации (Phantom limb pain/Stump neuroma pain) Диабетна невропатия - стъпала (Diabetic neuropathy  - feet)Алкохолна периферна невропатия (Alcoholic peripheral neuropathy)
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР