Специализиран екип на военноморските сили взриви дрона, намерен снощи край

...
Специализиран екип на военноморските сили взриви дрона, намерен снощи край
Коментари Харесай

Искат спешен Съвет за национална сигурност заради дрона в Тюленово

Специализиран екип на военноморските сили взриви дрона, открит нощес край водите на Тюленово. Министърът на защитата съобщи, че летателният уред евентуално е от войната в Украйна. На този декор министър председателят Николай Денков прикани президента да свика Съвета за национална сигурност, с цел да се откри има ли опасности за България. 

В неделя вечерта хотелиер подава сигнал, че е видял дрон в морето, а полицията незабавно отделя региона. Тази заран военният министър допусна, че- дронът е или съветски, или украински.

" Имам предварителна информация, която не е дефинитивна, тъй че не мога още да кажа на кого е дронът и от кое място е пристигнал. Това, което сигурно може да се допусна е, че е обвързван с войната, която Русия стартира против Украйна ", изясни министърът на защитата Тодор Тагарев.

На място дойдоха 5 души от военноморските сили и за минути дронът към този момент беше обезвреден. Преценено е, че заради мощно повреденото му положение, преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго, уместно за неутрализиране място, е невероятно.

" Българската войска поддържа потенциали и екипи, които могат да реагират при разкриване на невзривени муниции. Случаят е тъкмо подобен. Оценката на риска дефинира, че не е имало потребност да се работи през нощта. Тъй като това единствено ще докара до риск за екипа, който работи по случая и действаме в светлата част на деня ", добави Тагарев.

Според премиера обаче, би трябвало да се реши дали е належащо свикването на Съвет за национална сигурност.

" Трябва да забележим първо от кое място е пристигнал дронът. Може да е паднал някъде във вътрешността в морето и по-късно да е бил изхвърлен на брега. Ако се окаже, че е прелетял близо към нашите крайбрежия, това основава избрани опасности. Нека да чуем специалистите, да имаме цялостната информация и тогава ще решим ", разяснява акад. Николай Денков.

В ефира на специалист изясни, че става въпрос за мина, която се прикрепва към противников позиции.

" Да, рисково е. Дронът не е паднал във въздушното пространство на Тюленово. Водното течение го е докарало до морските крайбрежия. Вчера е имало едно особено крайбрежно течение ", сподели специалистът от списание " Криле " Димитър Ставрев.

По първична информация на военноморските сили става въпрос за боен дрон, върху който е подложен арсенал с величина 82 мм. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР