Специалистите се надяват, че тя ще премине по-леко и няма

...
Специалистите се надяват, че тя ще премине по-леко и няма
Коментари Харесай

На прага сме на нова Ковид вълна

Специалистите се надяват, че тя ще премине по-леко и няма да се стига до препълване на лечебните заведения

Нова Ковид вълна в България. Процентът на позитивните проби не стопира да пораства. Заразените доближиха 17% от направените проби в цялата страна.

Повишаването на броя на заболелите се дължи на новите подварианти на Омикрон, споделят здравните специалисти. В България те са импортирани от Гърция, където единствено за последното денонощие са регистрирани над 25 хиляди новозаразени, съобщи

Въпреки че новите подварианти на Омикрон са по-заразни и съумяват да заобиколят имунитета, болестта протича по-леко. Все отново специалистите споделят, че към този момент най-хубавият метод за предотвратяване от болестта е имунизация.

Противно на упованията, че ще прекараме лято без Ковид, България към този момент навлиза в нова вълна. Експертите обаче се надяват, че тя ще премине по-леко и няма да се стига до препълване на лечебните заведения.

"Радвам се като доктор, че този вид е по-щадящ и протича по-леко при множеството инфектирани, само че това не значи нулев риск ", твърди вирусологът Любомира Николаева-Гломб.

"Клиничното протичане на случаите е относително леко. Не, че не се постанова обособени хора да влизат в болница, само че техният % е много невисок. Засега нарасналата заболеваемост не се отразява съществено като напън върху лечебните заведения ", разяснява основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Болниците в София към този момент са предали информация с какъв брой Ковид кревати разполагат и готовността им да посрещнат новата вълна.

"Готови са. Особено тези, които изнесоха компликацията и в предните талази, имат доста повече опит, доста повече средства. Понаучиха се и за диагностиката, и за лекуването, и за държанието ", добави той.

До по-сериозни Ковид ограничавания на този стадий надали ще се стигне, само че здравните управляващи предлагат носенето на маски на някои места на закрито.

"При скупчване на повече хора в градски превоз, в лечебни заведения. И да не е разпоредено, на всички ни е ясно, че това е една ефикасна мярка, както хигиената и спазването на отдалеченост. А имунизацията остава най-хубавата отбрана от вируса ", съобщи Кунчев.

Д-р Вяра Георгиева от Столичната районна здравна ревизия вижда, че напоследък хората още веднъж стартират да се ваксинират.

"Особено откакто стартира да се ползва и втората бустерна доза, се следи мощен интерес към имунизациите. Това, което слушам като мнения от хората, е, че са обезпокоени от повишение на заболеваемостта както у нас, по този начин и в прилежащите страни. Днес много хора споделиха, че ще пътуват до Гърция и това е мотивът да дойдат да се ваксинират ", сподели доктор Георгиева.

Намалял е обаче броят на тестването за Ковид-19.

Доц. Гломб споделя, че прекомерно малко проби идват в Центъра по заразни и паразитни заболявания за секвениране, защото по-голяма част от хората се изследват с бързи антигенни проби, а не с ПСР.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР