Специалистите по лова в България работят много и в правилната

...
Специалистите по лова в България работят много и в правилната
Коментари Харесай

Бозуков: Експерти се грижат за развъждането и селекцията на дивите ни животни

Специалистите по лова в България работят доста и в вярната посока за развъждането, селекцията, грижите за популациите на дивите животни и опазването им. Доказателство за това е трофейното дело в страната ни. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков при визитата си на Световното ловно ревю в Будапеща, Унгария. Форумът се организира в интервала от 25 септември до 14 октомври 2021 година, а страната ни се показва с огромна експозиция от над 200 трофея от наедрял дивеч – доблестен елен, дива свиня, сръндак, лопатар и муфлон.

„ Трябва да се промени културата на ловуване и при богатите естествени дадености, които страната ни има, с малко повече дисциплинираност и ред, ние постоянно ще бъдем на челно място в бранша в Европа”, уточни министърът. И добави още, че е настоящ и казусът с мечките. Той акцентира, че се търси единна позиция на балканските страни за решаването му.

„ Ще разпоредя да се провежда среща с специалисти от прилежащите ни страни, които имат сходни проблеми с мечките, като ще се обсъдят и тематики, свързани с ловните обичаи и публично-частните партньорства. На нея ще бъдат поканени заинтригуваните страни, с цел да се обмени опит и да се намерят трайни решения”, сподели още министър Бозуков.

На ревюто се показват 3 нови капитални трофея от доблестен елен за златен орден. Те привлякоха вниманието на посетителите, защото са добити единствено преди дни, през втората половина на септември. Майстори на точния изстрел са задгранични ловци, които по линия на проведения ловджийски туризъм се снабдяват с тях в държавните ловни стопанства „ Воден-Ири Хисар “ и „ Дунав “-Русе. „ Капитални титли с над 250 т. доста рядко се добиват”, безапелационни са специалисти.

В експозицията ни са включени и други 4 трофея, отстреляни предишния ловджийски сезон. Единият от тях е националният връх на сръндак. „ Част от трофеите са от историческото ни минало, добити през най-силните години на предишния век, вижда се, че има последователност в традицията, която е дълголетна”, разяснява министър Бозуков.

Българският щанд провокира сериозен интерес на гостите и още в първите дни на събитието беше посетен от министъра на земеделието, горите и храните на Република Словения Йоже Подгорошек, заместник-министъра на климата и околната среда на Полша Едуард Шарка и основния посредник и уредник на събитието Золтан Ковач.

В диалог с доктор Филип Хамър, новоизбраният президент на Международния съвет за запазване на дивеча и дивата природа (CIC), инж. Дамян Дамянов, шеф на Югозападното държавно дружество, разиска нуждата в скоро време да бъде проведен курс за образование на интернационално приети оценители на ловни титли по системата СIC за България. Инж. Дамянов беседва още и с представители на горските администрации и ловни съюзи на Словения, Словакия, Полша, Сърбия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР