Специалистите от Клиниката по Оториноларингология в УМБАЛ Св. Марина“са първите

...
Специалистите от Клиниката по Оториноларингология в УМБАЛ Св. Марина“са първите
Коментари Харесай

Нов метод за оперативно лечение и реконструкция на средно ухо бе приложен в УМБАЛ „Св. Марина“

Специалистите от Клиниката по Оториноларингология в УМБАЛ „ Св. Марина “са първите в страната, които приложиха нов за България способ на лекуване - пластична интервенция на слуховите костици - тип осикулопластикa. Интервенцията е изпълнена със напълно нов тип характерен високотехнологичен цимент – това е първото му приложение у нас. Материалът към този момент е прочут във водещите центрове по отологична хирургия в Съединени американски щати и Европа, а УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна е първият български център, в който се ползва.

„ Този способ разрешава кардинално нов вид реорганизация на костиците вътре в междинното ухо. Там има 3 дребни костици, като най-голямата от тях е 6 мм, най-малката към 3 мм, а тежестта е от порядъка на 7 микрограма. “, изяснява доцент доктор Николай Сапунджиев –хирург в Клиниката по УНГ заболявания на УМБАЛ „ Св. Марина “. „ Запознах се с този нов съвременен материал на курс през предходната година във Франкфурт, Германия. Един от водещите отологични хирурзи в Германия и началник на клиниката там проф. Карстен Дальхоу (Carsten Dalchow) ми показва няколко случая и ме убеди в преимуществата на този способ. Въпрос на време беше материалът да бъде доставен в България, с цел да може да се оказва помощ на пациенти с понижен слух вследствие на увреждания в междинното ухо ”.

При общоприетата процедура досега при съществуване на увреда на слухова костица тя се отстранява и се поставя протеза. Има доста високотехнологични протези от исполин, злато и други материали, които са потвърдени във времето, само че въпреки всичко те съставляват непознато тяло. Новият високотехнологичен материал разрешава микрокостицата да не се отстранява, а частите й да се употребяват и тя да бъде „ гипсирана ”, до момента в който оздравее. Мащабът е доста дребен, тъй като това са най-малките костици в човешкото тяло, а отговорността е доста огромна, тъй като става дума за осезателен орган. Материалът има доста характерни характерности, които разрешават използването в ухо и релативно бързо дава механична непоклатимост – в границите на 4-5 мин.

Новият способ се ползва при редица положения и болести. Трите костици в ухото, които вършат една верига, по която се предава звукът, могат да бъдат нарушени от доста фактори - след контузии на главата, при възпалителни болести в региона на ухото, които могат да ги разрушат, при отосклероза, при пациенти с остеогенезис имперфекта, при което заболяване молекулата на колагена е видоизменена вследствие на генетичен недостатък.
Преимуществата са, че слухът се възвръща по-добре, пациентът не усеща световъртеж след интервенцията, а крайният резултат, измерен след към месец, демонстрира преимуществата на този нов материал. Новият способ може да се употребява при пациенти на всякаква възраст, добавя доцент Сапунджиев.

Високотехнологичният цимент се употребява от 2004 година в практиката на водещите оториноларинголози по света. Според изследвания измежду пациенти, оповестени от реномирани научни списания, това е най-хубавият способ, който дава доста по-добър краен резултат, в сравнение с заместването на естествената костица с протеза.

Този способ ще бъде въведен като обичаен за лекуване и реорганизация на междинното ухо в УМБАЛ „ Св. Марина “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР